Brussel wil opheldering Chirac

De Europese Commissie wil opheldering van Frankrijk over de gang van zaken rond de fusie tussen de energiebedrijven Suez en Gaz de France. Het dagelijks bestuur van de EU betwijfelt of Frankrijk zich aan de Europese regels heeft gehouden. De Franse regering heeft twee weken de tijd om te reageren.

Gisteren kwam het Italiaanse energieconcern Enel met de beschuldiging dat de voorgenomen overname van Suez zou zijn geblokkeerd als gevolg van persoonlijk ingrijpen van het Franse staatshoofd. Het Italiaanse Enel zegt de bewijzen hiervoor in een uitvoerig document aan de Europese Commissie te hebben overhandigd. Mocht blijken dat de Fransen inderdaad tegen de geldende Europese regels hebben gehandeld, dan kan de Europese Commissie een procedure tegen het land beginnen.

Enel zag zijn poging om Suez over te nemen het vorig weekeinde stranden nadat de Franse premier De Villepin bekend had gemaakt dat Suez een fusie aanging met de andere Franse energiegigant Gaz de France. De verrassende actie van de Fransen heeft deze week van diverse kanten forse kritiek opgeleverd. Frankrijk werd 'protectionisme' en 'economisch nationalisme' verweten.

Opvallend was ook de reactie uit Berlijn. Het Duitse Eon heeft vorige week een megabod op het Spaanse Endesa gedaan dat in Europa de kettingreactie teweegbracht. De Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück, kritiseerde in de Franse krant La Tribune de Franse regering aldus: 'Duitsland heeft zijn energiemarkt vergeleken met de andere [Europese landen] krachtig geopend. Ik stel vast dat het principe van wederkerigheid niet voor Frankrijk geldt.' Het gebeurt volgens analisten niet vaak dat Duitsland Frankrijk afvalt. Duitsland op zijn beurt ontmoet met Eons bod weerstand van Spanje.

Topman Jean-François Cirelli van Gaz de France verdedigde zich door te zeggen dat de fusieplannen van Gaz de France met Suez al van veel vroeger datum zijn dan vorige week. In een vraaggesprek met de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore zegt hij dat beide bedrijven al in juni van het afgelopen jaar met elkaar in gesprek zijn gegaan.

De plannen van het Italiaanse Enel om - samen met het Franse waterbedrijf Veolia - Suez over te nemen ontstonden vorig jaar november. Enel zegt dat de Franse regering in januari van de plannen op de hoogte is gesteld. De Franse president Chirac zou daarop persoonlijk hebben ingegrepen en de Italiaanse premier Berlusconi te verstaan hebben gegeven een bod van het Italiaanse Enel op het Suez als 'vijandig' te beschouwen.