Britse Liberaal-Democraten kiezen Campbell tot leider

De Britse Liberaal-Democratische Partij heeft gisteren de 64-jarige Menzies Campbell gekozen als haar leider. De LibDems hadden een nieuwe leider nodig nadat Charles Kennedy in januari was opgestapt in verband met zijn drankverslaving.

Menzies Campbell Foto AP Opposition Liberal Democrat MP and Deputy Leader Sir Menzies Campbell arrives at the House of Parliament, central London, Tuesday Jan. 10, 2006. Liberal Democrat MP and Home Affairs spokesman Mark Oaten announced later Tuesday that he is to challenge Mr Campbell for the party's leadership which fell vacant following the resignation of Charles Kennedy on Saturday after admitting a drink problem.( AP Photo/Matthew Fearn, PA) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** Associated Press

Campbell, een voormalige atleet, bleef na een turbulent verlopen verkiezingsrace zijn twee overgebleven rivalen, Chris Huhne en partijvoorzitter Simon Hughes, voor. In de slotronde kreeg hij 58 procent van de stemmen tegen 42 procent voor Huhne. Aan de verkiezing deed 72 procent van de partijleden mee. Hughes, die tijdens de race onthulde dat hij had gelogen over zijn seksuele geaardheid, was al in de eerste ronde afgevallen. Een andere kandidaat, Mark Oates, zag zich al eind januari genoopt op te geven toen kranten onthulden dat het gehuwde parlementslid in het geheim mannelijke prostituees had bezocht.

De nieuwe leider, die de afgelopen jaren buitenlandwoordvoerder van zijn partij in het Lagerhuis was, staat bekend als een solide parlementariër. Hoewel hij net als Kennedy van Schotse afkomst is, is hij formeler van aard en minder charismatisch. Als interim-leider van de LibDems heeft hij de afgelopen weken in het Lagerhuis geen onuitwisbare indruk achtergelaten. Hij mist de gevatheid van zijn belangrijkste rivalen, premier Tony Blair en de nieuwe Conservatieve leider David Cameron.

Campbell zou vandaag zijn debuut maken met een spreekbeurt voor partijgenoten in Harrogate in het noorden van Engeland. Hij wees gisteren de suggestie van de hand dat hij gezien zijn leeftijd niet meer dan een tussenpaus zou kunnen zijn. Hij zei de partij te willen moderniseren en bereid te zijn daarvoor risico's te nemen.

Binnen de Conservatieve Partij, die bij de vorige verkiezingen verscheidene zetels verloor aan de LibDems, werd de overwinning van Campbell met instemming begroet. De Tories beschouwen hem niet als een grote bedreiging.

Campbell hoort in economisch opzicht tot de meer behoudende vleugel in de partij. Naar verwachting zal hij de partij wat meer naar rechts sturen dan zijn voorganger. Campbell kondigde direct aan dat hij de in brede kring nog altijd populaire Kennedy geen belangrijke nieuwe functie wil geven.