Belgen zoeken 'gokchinees'

De Belgische justitie vaardigt een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen de Chinese zakenman Zheyun Ye. Hij wordt ervan verdacht de spil te zijn in een omkoopschandaal in het Belgische voetbal.

Justitie gaf gisteren voor het eerst details vrij over de omkoopzaak, die al voor heel wat ophef heeft gezorgd in België. De Chinese zakenman zou in dienst van de gokmaffia enkele clubs hebben benaderd die in een financieel benarde positie verkeerden, of niet wilden degraderen. In ruil voor een investering van circa 1 miljoen euro zou Ye zeggenschap krijgen binnen de club. Zo kon hij wedstrijden beïnvloeden en in China grote gokwinsten opstrijken.

Een woordvoerder van justitie in Brussel bevestigde gisteren dat vooral de clubs La Louvière, Lierse SK en Sint-Truiden aan een nader onderzoek worden onderworpen. De namen van die clubs waren eerder al opgedoken in de Belgische media. Er worden ook nog twee andere clubs onderzocht, maar justitie wilde die namen niet vrijgeven. 'Maar het gaat zeker om meer clubs en spelers dan nu bekend is', aldus de woordvoerder.

Volgens sommige gokexperts werden in de Belgische competitie vorig jaar en dit jaar ongeveer twintig wedstrijden 'geregeld'.

De Brusselse politie arresteerde Ye al in november vorig jaar. Maar na enkele dagen werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Sindsdien is hij spoorloos. Brussel vraagt nu de medewerking van collega's in Frankrijk en Finland om de zakenman op te sporen. Ye had lange tijd een adres in Parijs en investeerde ook in de Finse voetbaleersteklasser FC Alliansi.

De malafide invloed van Ye werd vorige zomer al beschreven in het weekblad Sport/Voetbalmagazine, maar de zaak kwam in een stroomversnelling na een tv-reportage vorige maand bij de publieke zender VRT. Sindsdien bekende Paul Put, voormalig trainer van Lierse dat hij twee wedstrijden onder bedreiging heeft 'verkocht'. Hij werd ontslagen door zijn nieuwe werkgever, Moeskroen. Ook twee ex-spelers van Lierse, Marius Mitu en Lauren Delorge, raakten bij Anderlecht hun baan kwijt.

De Belgische voetbalbond is inmiddels een eigen onderzoek begonnen. Een ex-doelman van Lierse krijgt bescherming als spijtoptant, in ruil voor informatie.