Beleggers vertrouwen top van Getronics niet meer

Automatiseerder Getronics lijdt onverwachts een verlies van miljoenen in Italië na misleiding door het Italiaanse management. Kwam de top van Getronics hier te laat achter?

Klaas Wagenaar, de bestuursvoorzitter van automatiseerder Getronics, had bij de presentatie van de jaarcijfers gisteren een positief verhaal willen vertellen. Over nieuwe orders en over de volgens hem geslaagde integratie van PinkRoccade, het ICT-bedrijf dat Getronics een jaar geleden na een felle overnamestrijd toch kon inlijven.

Maar daar kwam het niet van. Alle aandacht werd plotseling opgeslokt door de Italiaanse divisie van het bedrijf, die wordt geplaagd door miljoenenverliezen, incompetent bestuur en misleiding door het management.

In januari moest Getronics al een winstwaarschuwing geven, omdat de Italiaanse divisie volkomen onverwachts een 'materieel operationeel verlies' zou lijden. Gisteren bleek het te gaan om maar liefst 71 miljoen euro. Daardoor kondigde het bedrijf in januari al aan zijn doelstellingen voor de winstmarge in 2005 niet te kunnen halen.

Waarom komt het bedrijf daar nu pas mee, vroeg menig analist zich toen af. In november had Wagenaar nog gezegd dat Getronics zijn doelstellingen zou halen en suggereerde hij dat de Italiaanse tak uit het dal begon te klimmen. Gisteren bleek dat de reden waarom het miljoenenverlies pas half januari openbaar is gemaakt, vermoedelijk was omdat Wagenaar en zijn medebestuursleden er domweg niet eerder van wisten.

Tijdens de gisteren gehouden telefonische persconferentie vertelde de topman dat het management in Italië sinds oktober expres een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. Dat kwam aan het licht tijdens een intern onderzoek dat het bestuur was begonnen nadat de rapportage die het in januari vanuit Italië kreeg veel negatiever uitviel dan verwacht. De Italiaanse directeur en de financiële man zijn inmiddels ontslagen. Het Getronics-bestuur zegt al in november te hebben besloten om de Italiaanse tak te gaan verkopen.

De koers van Getronics daalde gisteren na het slechte nieuws met 8 procent. Deels doordat de verliezen in Italië hoger waren dan de meeste analisten voorspelden. Maar belangrijker is misschien wel dat het vertrouwen van beleggers in de top van het bedrijf is geschaad.

Financieel analist Sebastiaan Schreijen van Fortis schreef na de winstwaarschuwing in januari een rapport met de titel: Both Italy and confidence out the door, doelend op de aangekondigde verkoop van de Italiaanse activiteiten. Is zijn vertrouwen in het bestuur van Getronics nu helemaal verdwenen? 'Het heeft een flinke knauw gekregen', zegt hij. Dat de top in Nederland is misleid, gelooft hij wel. 'Maar ik begrijp niet dat ze er zo laat achter zijn gekomen. Bij een divisie die al drie jaar zwaar verlieslatend is, mag je wel wat meer controles inbouwen.'

Ook analist Jaap Barendregt van FBS Bankiers vraagt zich door deze affaire af of het management van Getronics zijn buitenlandse dochters wel onder controle heeft. 'Wie zegt mij dat er niet morgen iets in Spanje gebeurt?'

Gisteren werd ook duidelijk dat de verkoop van de Italiaanse activiteiten, die analisten na de winstwaarschuwing als een belangrijk lichtpuntje zagen, nog niet rond is. De exclusieve gesprekken die Getronics in januari met een mogelijke koper zei te voeren, zijn beëindigd. Volgens Wagenaar omdat er zoveel gegadigden zijn dat het bedrijf er meer geld uit denkt te slepen als het onderdeel wordt geveild. Analist Barendregt vindt het maar raar. 'Blijkbaar hebben ze niet zoveel haast om het te verkopen, terwijl het een bloedend bedrijf is. Weg ermee, zou je zeggen.'

Italië was al eerder een probleem van formaat van Getronics. Toen het bedrijf een paar jaar geleden door een torenhoge schuldenlast - veroorzaakt na de overname van de Amerikaanse branchegenoot Wang - aan de rand van de afgrond stond en de raad van bestuur werd vervangen door het duo Axel Rückert en Klaas Wagenaar, bleek er in Italië al geruime tijd geld te lopen. In het land zelf hadden ze daar geen idee van, vertelde Rückert later. 'Ze dachten dat het probleem in Amsterdam lag.'

Rückert en Wagenaar grepen snel en hard in. Het toenmalige management in Italië werd vervangen. Onder andere door Roberto Schisano, de divisiedirecteur die nu vanwege de huidige affaire op zijn beurt moest vertrekken. Vervolgens zou het weer goed komen in Italië, stelde Getronics.

Over de overige resultaten die Getronics gisteren publiceerde, waren analisten gematigd positief. Bij de integratie van PinkRoccade, waarvan men zich afvroeg of dat wel goed zou gaan, lijkt inderdaad niet veel te zijn misgegaan. Barendregt: 'Ik begon juist weer iets in het aandeel Getronics te zien. Nu denk ik: laten we het nog maar een halfjaartje aanzien.'

    • Elske Schouten