Antwoorden van de grote boekenquiz

Drie winnaars van de selectieronde van de Grote Boekenquiz zullen te zien zijn op de Avond van de Grote Boekenquiz (13 maart, NPS, Nederland 3). Die krijgen later bericht, evenals de vijf winnaars van een troostprijs.

1 De roman De zwarte met het witte hart van Arthur Japin vertelt het verhaal van twee zwarte prinsjes die in 1837 naar Nederland kwamen. Waar kwamen zij vandaan? A. Ghana.

2 Hoe heet het pamflet dat Geert Mak schreef naar aanleiding van Ayaan Hirsi Ali's film Submission 1 en de moord op Theo van Gogh. C. Gedoemd tot kwetsbaarheid

3 Van welke auteur is het volgende citaat: “Heel af en toe schrijft een vrouw een oeuvre, iets groots, iets gevaarlijks, maar meestal blijft het bij een paar mooie dingetjes. Mannen kunnen niet radicaal genoeg schrijven, dat heet dan karaktervol“ of lekker agressief“. Maar als een vrouw zich radicaal uit, dan sneert men: die moest eens een flinke beurt krijgen, daar zou ze van opknappen“.' D. Elfriede Jelinek

4 Welke drie latere winnaars van de P.C. Hooftprijs leerden elkaar al tijdens hun studententijd kennen? A. A. Alberts, A. Koolhaas en Leo Vroman

5 Wat was het eigenlijke beroep van Michel Houellebecq, voordat hij naam maakte met romans als Elementaire deeltjes en Platform? A. landbouwkundige

6 Welke belangrijke Europeaan speelt een hoofdrol in De graanrepubliek van Frank Westerman? C. Sicco Mansholt

7 Wie won nooit de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman? A. Herman Franke

8 Welke aan elkaar tegengestelde historische figuren hebben dezelfde biograaf, Jan Meyers? C. Ferdinand Domela Nieuwenhuis en Anton Mussert

9 Met welk boek debuteerde Jan Siebelink? D. Nachtschade

10 Waldemar Nods, over wie Annejet van der Zijl in 2004 Sonny Boy publiceerde, overleefde het concentratiekamp Neuengamme. Welke andere Neuengamme-gevangene speelt in Sonny Boy een belangwekkende bijrol? B. Anton de Kom

11 De renner van Tim Krabbé draait om een wielerwedstrijd waaraan de verteller deelneemt. Hoeveelste wordt hij? C. Hij wordt tweede

12 De hoofdpersoon van Arnon Grunbergs De asielzoeker heet Beck. Hoe heet de asielzoeker? C. Raf

13 Harry Mulisch opent zijn non-fictie boek Bericht aan de Rattenkoning over de geschiedenis van Amsterdam in de periode 1965-1966 met een citaat dat als volgt begint; “Als guerrilla's zijn zij vergelijkbaar met talloze horzels, die van alle kanten op een reus aanvallen om hem ten slotte uit te putten.' Van wie is dit citaat? D. Mao Zedong

14 In Extreem luid en ongelooflijk dichtbij, de tweede roman van Jonathan Safran Foer spelen twee belangrijke historische gebeurtenissen een belangrijke rol. Welke? C. het bombardement op Dresden (1945) en de aanslag op het WTC in New York (2001)

15 Wie noemde zichzelf “De jonge oppergod der Vlaamse letteren'? A. Herman Brusselmans

16 In Ik heet Karmozijn (1998) van Orhan Pamuk, over een moord op een 10de-eeuwse miniatuurschilder die zich verzet tegen westerse invloeden, wordt het verhaal verteld door 21 ikfiguren. Wie richt in deze roman niet het woord tot de lezer? C. een schilderij

17 Van wie is deze uitspraak over de 17de eeuwse dichter “vadertje' Jacob Cats: “De manier waarop er over zijn verzen werd gevonnist doet mij sterk denken aan het oordeel dat men af en toe over mijn schrijfsels velt.' D. Marjan Berk

18 Door welke begin-20ste-eeuwse schrijver liet Zadie Smith zich inspireren bij het opzetten van haar roman On Beauty (2005)? A. E.M. Forster