Animo voor tax voor arme landen

Madagascar, Congo, Ivoorkust, Nicaragua, Cyprus, Mauritius, Jordanië, Luxemburg en Noorwegen. Dat zijn de nieuwe landen die belasting gaan heffen op vliegtickets om ziekte in arme landen te bestrijden.

Deze week sloten zij zich op een conferentie in Parijs aan bij Frankrijk en Brazilië, landen die sinds enkele jaren campagne voeren voor de internationale invoering van de 'solidariteitstax'. Reizigers vanaf Britse luchthavens betalen zo'n belasting al.

De belasting moet een antwoord van rijke landen zijn op de mondialisering die de kloof tussen rijke en arme landen steeds groter maakt, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Douste-Blazy. In totaal waren 93 landen naar Parijs gekomen om te spreken over 'vernieuwende vormen van ontwikkelingshulp'.

De vliegbelasting gaat vanaf dit jaar rond 400 miljoen euro opleveren, nu er in totaal dertien landen meedoen. De helft van de opbrengst komt uit Frankrijk. Vanaf 1 juli wordt op elk vliegticket in Frankrijk tussen 1 en 40 euro belasting geheven, afhankelijk van afstand en klasse. De Britse opbrengst gaat deels naar de Britse begroting.

De opbrengst van de solidariteitstax is bestemd voor het tegengaan van aids, malaria en tuberculose. Alleen al voor medische zorg voor aidspatiënten ontbreekt volgens internationale instanties in 2006 11 miljard van de 23 miljard dollar die nodig zijn. Volgens de Verenigde Naties krijgen 1,5 miljoen aids-patiënten een medische behandeling, terwijl 6,5 miljoen mensen die nodig hebben.

Spanje en Duitsland zegden - met 38 andere landen - voorlopig alleen hun medewerking toe aan de oprichting van een fonds dat het ontwikkelingsgeld om medicijnen te kopen gaat verzamelen, de FIAM.

Volgens Douste-Blazy is deze week in Parijs niettemin 'een grote solidariteitsbeweging' in gang gezet die 'onomkeerbaar' is. De komende maanden zullen meer landen zich aansluiten, voorspelde hij. Nederland doet aan geen van beide initiatieven mee.