'Aanslag op paus was werk Moskou'

De leiders van de Sovjet-Unie zaten achter de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 door de Turk Mehmet Ali Agca. Tot die conclusie komt althans een Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie. Het is geen nieuwe veronderstelling, maar de commissie beweert nieuwe bewijzen te hebben.

Commissievoorzitter Paolo Guzzanti zei in de Corriere della Sera zich te baseren op gesprekken met de Franse antiterrorismerechter Jean-Louis Brugière. 'Die heeft mij onthuld dat hij objectieve zekerheden heeft waaruit blijkt dat de militaire inlichtingendienst van de Sovjet-Unie, GROe, directe orders van het Politburo en van partijleider Brezjnev ontving om de paus te elimineren.'

Daarnaast heeft de commissie foto's laten onderzoeken van de Bulgaar Sergej Antonov op het Sint Pietersplein tijdens de aanslag. In 1986 stond hij als vermeend Bulgaars geheimagent in Rome terecht, wegens medeplichtigheid aan de aanslag. De Bulgaarse geheime dienst zou deze in opdracht van Moskou hebben georganiseerd. Toen ging hij echter vrijuit bij gebrek aan bewijs. Antonov ontkende de persoon op de foto te zijn. Nieuwe analyses hebben echter zijn identiteit bevestigd, aldus de onderzoekscommissie.

Opvallend is dat de onthullingen nauwelijks weerklank vinden in de Italiaanse media. Onduidelijk is ook wat de consequenties van de bevindingen zullen zijn.

Oud-premier Giulio Andreotti, lid van de commissie, zei woensdag dat het 'misschien beter is om geen parlementaire conclusies te trekken'. 'Laten we ons realiseren welke verantwoordelijkheid we op ons nemen als we regeringen ter verantwoording roepen en personen ter discussie stellen die de politiek van de ex-USSR volledig hebben doen veranderen.' Guzzanti reageerde geprikkeld. Hij zei dat zijn commissie autonoom is. President Poetin, zo voegde hij daar aan toe, 'is het grootste obstakel voor ons geweest. Hij heeft het archief niet geopend, en zelfs niet het bezemhok.'