Yael Bartana

De Israëlische kunstenaar Yael Bartana bouwde in de oudbouw van het Van Abbemuseum een reeks verduisterde filmzaaltjes, waarin haar videowerken draaien. De eerste film is Odds and Ends, een reconstructie van een krantenbericht over een vrouw die in een warenhuis een dvd kwam kopen voor haar zoon en die vervolgens in het gedrang van de kopers het leven liet. We zien een massa mensen, van bovenaf gefilmd, die in een maalstroom gretig grijpen naar plastic tasjes en goedkope T-shirts. Voor de film You could be lucky richtte Bartana een bioscoopzaaltje in met pluche klapstoelen en schemerlampjes aan de muren. You could be lucky toont het publiek bij de paardenrennen in Liverpool. Vrouwen in galajurken en met uitzinnige hoeden op het hoofd, op hoge hakken door de modder wiebelend, de mannen bierdrinkend in alledaagse kledij. Naarmate de paarden de finish naderen raakt de film in een versnelling, de verslaggever roept oorverdovend door de luidsprekers, een collectieve hysterie maakt zich meester van de menigte. In Kings of the Hill rijden mannen in fourwheeldrives over steile zandheuveltjes aan het strand bij Tel Aviv. Met ronkende motoren proberen ze, de auto in bijna verticale stand, tevergeefs de hellingen te bedwingen. Adellejoda, een film van dansende joden op straat in Jeruzalem, tijdens het Poerimfeest.

De films van Bartana hebben een hallucinerende werking, de beelden zijn een soort transcendentale verheviging van de werkelijkheid. Bartana beheerst haar techniek, met een precies getimede afwisseling van snelle en vertraagde beelden, met een montage die zeer beeldend is, en met een bijzondere, intense lichtwerking.

Yael Bartana, 'Vijf videowerken', in Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Tot 30 april. Di-zo 11-17u, do 11-21u. Inl/res. info@ vanabbemuseum.nl of 040-2381000