Winterweer houdt aan

De winteruitbraak aan de start van de meteorologische lente, die gisteren en vanochtend als gevolg van de sneeuwval op zoveel plaatsen voor overlast heeft gezorgd, houdt nog even aan. Voorlopig kunnen dagelijks plaatselijk winterse buien vallen, vriest het 's nachts licht en wordt het overdag niet warmer dan 2 tot 5 graden. De overvloedige sneeuwval, die gisteravond en vanochtend vooral grote delen van Midden-Nederland in de greep had, heeft ervoor gezorgd dat de sneeuwlaag op noordelijke delen van de Veluwe en in stukken van Overijssel hier en daar tot 25 centimeter dikte is aangegroeid.

Frappant zijn de overeenkomsten met vorig jaar rond deze tijd. Ook toen was Nederland in de greep van overvloedige sneeuwval. In een strook over Noord-Nederland kwam op 2 maart zelfs 30 tot 50 centimeter te liggen.

Veroorzaker van de sneeuw is een lagedrukgebied waarvan het centrum in de buurt van Denemarken ligt. Tot op grote hoogte is dit systeem gevuld met ijskoude lucht, waarin boven de Noordzee allerlei complexen met winterse buien ontstaan. En die draaien van tijd tot tijd het land binnen.

Vanavond en vannacht lijken vooral het westen en noorden gevoelig voor sneeuwbuien, morgen het noorden en midden van het land. In het zuiden neemt later de bewolking toe, onder invloed van een lagedrukgebied dat over het noorden van Frankrijk naar het oosten trekt. In Limburg kan het uit die bewolking uiteindelijk gaan sneeuwen.

Komende nacht vriest het licht tot matig, morgen wordt het een graad of 4. Er is minder wind.