Winter zorgt voor veel files

De afgelopen ochtend heeft het verkeer op veel plaatsen in het land last gehad van het slechte winterweer. De file kwam vroeg op gang, doordat veel automobilisten eerder weg waren gegaan dan gewoonlijk. Kort na acht uur waren er 78 files met een totale lengte van 350 kilometer. De langste file (20 kilometer) stond tussen Delft en Amsterdam. Om negen uur stonden er nog 58 files, om elf uur nog 24.

Maar ook in de middag zal de noordelijke helft van Nederland volgens het KNMI nog last hebben van het slechte weer. De grootste sneeuw- en hagelbuien trekken in de vooravond vanaf Heerenveen richting het oosten. In het zuiden is het droger en schijnt de zon af en toe. Rond acht uur vanavond gaat het opnieuw vriezen, het KNMI waarschuwt voor gladheid.

Trein- en busreizigers hadden ook te kampen met het barre weer. Spoorbeheerder ProRail meldde dat er minder treinen werden ingezet op de trajecten tussen Utrecht en Amsterdam, Amersfoort en Schiphol, Heerhugowaard en Den Haag, Utrecht en Almere, Enkhuizen en Amsterdam en tussen Uitgeest en Amsterdam. De vertraging op die trajecten bedroeg ongeveer een kwartier.

De dienstregeling van de bussen in en rond Zwolle is vanochtend kort voor negen uur stilgelegd wegens de de sneeuwval, meldde vervoersbedrijf Connexxion.

De komende dagen moet Nederland volgens het KNMI rekening houden met een voortzetting van het winterse weer. Een lagedrukgebied komt vanuit Frankrijk onze kant op. In het ergste geval komt er tot vrijdag nog tien centimeter sneeuw in het hele land bij, in het gunstigste geval krijgt alleen Limburg te maken met wat natte sneeuw, aldus het KNMI.

Precies een jaar geleden, op 2 maart 2005, was het winterweer veel erger. Toen viel in Noord-Nederland 20 tot 50 centimeter sneeuw. Het was de zwaarste sneeuwval in vijftig jaar. In Marknesse werd een temperatuur van -20,7 graden gemeten. Dorpen raakten voor enkele dagen geïsoleerd.