Wat doen de kinderen?

Luiers vergelijken

In de nieuwe tentoonstelling van het Schielandshuis in Rotterdam, Beschuit met spruitjes , laat het historisch museum speelgoed van alle tijden zien en vergelijkt dat met speelgoed van nu. Alle helden en gewone mensen uit de geschiedenis hebben namelijk één ding gemeen: ze zijn ooit kind geweest. Felgekleurde, oversized installaties met allerlei speelgoed, kleding en andere kinderspullen laten zien hoe de kindertijd is veranderd maar ook wat hetzelfde is gebleven. De bezoeker komt op zijn tocht door de kindertijd een middeleeuwse bijtstift tegen en een achttiende-eeuwse gouden rammelaar. Ze liggen naast een moderne fopspeen. Antieke luiers, trekbeesten, kinderkleding, de complete uitzet van diverse poppengezinnen en allerlei constructiespeelgoed van blokkendozen tot Lego: alles heeft een eigen verhaal.

Beschuit met spruitjes, Museum Het Schielandshuis, Rotterdam, Di. t/m vr. van 10-17u, weekend en feestdagen 11-17u. Inl/res. 010 - 217 67 67 / www.historischmuseumrotterdam.nl.

Slootje springen

Op woensdag 8 maart is er in het Natuurmuseum in Dokkum een WNF-middag: om 14 uur kun je polsstokhoogspringen! Neem oude kleren mee, je kan nat worden.

Inl/res. wnffrieslandnoordoost@gmail.com, gratis voor rangers.

Francine ontmoeten

De populaire kinderschrijfster Francine Oomen is bekend van de Hoi (Hoe Overleef Ik) - boeken. Bijna elke tiener heeft wel een boek van haar in zijn kast staan. Op zondagmiddag 5 maart komt ze naar het kasteel van Dussen, waar ze over haar werk zal vertellen. Na afloop mogen kinderen van 10 tot 15 jaar vragen aan hun idool stellen. Bij deze kans om Francine persoonlijk te ontmoeten kun je ook je boeken meenemen, ze zet er graag haar handtekening in. Er zijn ook nieuwe boeken te koop die dag.

Voorleesmiddag en handtekeningen, Kasteel Dussen, Dussen. Zo 5 maart, 14u30 - 16u30. Entree € 5,00. Inl/res. info@kasteel-dussen.nl of 0416 391756. Met vriendenpas € 3 korting. www.kasteel-dussen.nl.

De toekomst voorspellen

Archeologen doen vreemde vondsten en vertellen er spannende verhalen bij in het Groninger Museum. Bijvoorbeeld een opgegraven berenkaak, een eng mannetje, een heus ridderzwaard, maskers, krengen en torenwachters. Niet veilig uit verre landen maar juist van heel dichtbij. Egge Knol (conservator Groninger Museum en samensteller van de tentoonstelling) en Gert Kortekaas (stadsarcheoloog) vertellen zondagmiddag 5 maart vanaf 13.00 uur de spannende verhalen achter de vondsten. Op zaterdag vier maart is er een workshop: altijd al willen weten hoe de toekomst eruit ziet?

Kinderatelier Groninger Museum, Groningen. Za 4 mrt workshop 10u30 - 12u30 (9-12 jaar) en 14u–16u (13-15 jaar). Entree: €9,50 inclusief entree museum. Archeologen vertellen za 5 mrt in het auditorium van het museum om 13u en 15u, gratis. Inl/res. publieksactiviteiten@groningermuseum.nl.

IJzer smeden

De lente wil nog niet komen maar het Historisch Openluchtmuseum in Eindhoven is al open. Juist met dit weer is er een toepasselijke activiteit: Bikkelen in de oertijd. In het museum kan een tijdreis worden gemaakt. De kinderen komen in de steentijd een jagerskampement tegen met jachthutten, waar ze kunnen meehelpen een nieuwe hut te bouwen. Dan komt de bronstijd waar de mensen niet meer rondtrekken, maar boerderijen bouwen en vee gaan houden. Kinderen mogen daar een eigen koek bakken boven een vuurtje. De kinderen gaan verder naar de ijzertijd. In de smederij knispert het vuur en kraken de blaasbalgen. Het geluid van de hamer op het aambeeld is al van verre te horen en de vonken vliegen je om de oren. Kinderen mogen onder leiding van de prehistorische smid zelf het ijzer in het vuur leggen en een beiteltje smeden. Ze maken hem scherp op de slijpsteen en daarmee is hun eerste smeedwerkstuk af. Na een uitstapje naar de Romeinse Tijd eindigt de tocht in het middeleeuwse stadje Endehoven. Daar kunnen kinderen meedoen aan diverse nostalgische spelletjes, zoals hoepelen, steltlopen of beugelen. In de herberg krijgen de kinderen een beker kinderwijn en een wafel. Alle jonge tijdreizigers die verkleed komen als oermens krijgen een verrassing. Van 1 t/m 5 maart is er dagelijks om 14u een gratis rondleiding door de tijd.

Kinder-doe-week: Bikkelen in de oertijd, van woe 1 t/m zo 5 maart, 12u00 - 17u00, Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven. Entree volw. € 6,50, kind. € 3, CJP/65+ €5. Inl/res. 040-2522281 of info@historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl.

Deinen met de zee

Houd je van de zee en van toneel? Dan is de nieuwe voorstelling van Jeugdtheater Sonnevanck iets voor jou. Want Oroek of: zout in je snuit' gaat over zeehonden, zee, ijs en water. De zevenjarige Oroek zit met zijn ouders knus in een vissershutje op een eindeloze witte ijsvlakte wanneer de zee roept: er gebeuren rare dingen en Oroek ontdekt een familiegeheim. Acteur Herman van Baar, zangeres Annemarie Maas en drie muzikanten spelen en vertellen een verhaal vol humor en tragiek, liefde, heimwee, vasthouden en weer loslaten. Zang, spel, muziek en filmbeelden creëren een deining die zorgt voor een echt zee-gevoel en je na de voorstelling met zeebenen achter laat.

Oroek of: zout in je snuit van Jeugdtheater Sonnevanck. Zondag 5 maart, 14u30 Toneelschuur Haarlem (023-517 3910), woensdag 8 maart Schouwburg de Lawei, Drachten (0512-335050). Vanaf 8 jaar. Inl. jeugdtheater@sonnevanck of 053-4315400.