VS loven hulp Nederland bij bestrijding xtc

De Amerikaanse regering is lovend over de wijze waarop de Nederlandse politie en justitie hebben bijgedragen aan de vermindering van de export van xtc van Nederland naar de VS.

In het jaarlijkse drugsrapport van de Amerikaanse regering prijst president George W. Bush in zijn voorwoord Nederland voor de 'aanzienlijke successen' in het terugbrengen van de xtc-export naar de VS. 'De Nederlandse regering wordt geprezen voor zijn verhoogde inspanningen', aldus Bush.

Enkele jaren terug ontstonden spanningen tussen Den Haag en Washington omdat de Amerikanen Nederland verweten dat het te weinig optrad tegen xtc-handelaren die hun drugs afzetten in de VS. Daarna werd een geïntensiveerde samenwerking afgesproken. Deze heeft volgens de Amerikanen geleid tot een scherpe daling van de verkoop van Nederlandse xtc op de Amerikaanse markt.

In het rapport staat dat er tussen politie en justitie in Nederland en de VS sprake is van 'een uitstekende operationele samenwerking'. De Nederlandse politie is veel soepeler geworden om samen met de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) zogenoemde gecontroleerde afleveringen uit te voeren. Dat is een in Nederland toegestane maar omstreden opsporingsmethode, waarbij de politie met aanhoudingen wacht totdat de afnemer van de drugs in beeld is gekomen.

In het rapport wordt ook vastgesteld dat de papaverteelt in Afghanistan dit jaar vermoedelijk weer dramatisch zal stijgen. Dit geldt vooral in het zuiden, waar Nederlandse eenheden in de provincie Uruzgan gelegerd zullen worden. 'We zijn niet heel erg optimistisch', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Zij zegt dat de toename van de papaverteelt in 2006 het gevolg is van de prioriteit die de Afghaanse regering geeft aan terreurbestrijding. Ook hebben lokale boeren een gebrek aan alternatieve inkomstenbronnen.

De VS hebben in 2005 780 miljoen dollar in Afghanistan uitgegeven om de papaverteelt terug te dringen. Er werd een reductie van 48 procent gesignaleerd, aldus de woordvoerder. Maar dit jaar zal de verwachte oogst veel groter zijn. 80 procent van de heroïne op de wereld wordt gemaakt met papaver uit Afghanistan.