Voortaan elk kind 9 jaar naar school

Voortaan elk kind 9 jaar naar school Zhongjunlou, 2 maart. Onderwijs op de lagere school van Zhongjunlou, een dorp op het platteland van de provincie Anhui. De Chinese regering wil de komende vijf jaar ongeveer 25 miljard euro uittrekken om ervoor te zorgen dat elk schoolkind ook in de praktijk ten minste negen jaar onderwijs volgt, zoals twintig jaar geleden al is vastgelegd in de leerplichtwet. Vooral op het platteland haken veel schoolkinderen voortijdig af, wat alles te maken heeft met armoede en gebrekkige voorzieningen. De steeds groeiende welvaartskloof tussen stad en platteland en de toenemende sociale onrust op het platteland baren de communistische regering grote zorgen. Eerlijker verdeling van de economische groei is dan ook hét thema op de zitting van het Volkscongres, China’s niet-democratisch gekozen parlement, die zondag begint Foto AFP A young boy listens to his teacher at Zhongjunlou Elementary School in rural Anhui province 23 February 2006. Beijing said it planned to increase education spending to four percent of GDP, from 2.79 percent, emphasizing that a well-educated population was "strategically important" to modernization and that tuition fees will be eliminated in all rural schools within the next five years, leaving parents with only the responsibility to pay for their children's textbooks and personal school supplies. AFP PHOTO/Peter PARKS AFP