Turkse activiste in België veroordeeld maar spoorloos

In België is opwinding ontstaan omdat een veroordeelde Turkse activiste is verdwenen. De activiste, Fehriye Erdal, werd dinsdag met zes andere leden van de extreemlinkse Turkse organisatie DHKP-C veroordeeld wegens bendevorming en verboden wapenbezit. DHKP-C staat op de Europese lijst van terroristische organisaties.

Erdal (29), die tot vier jaar celstraf werd veroordeeld, was niet bij de uitspraak aanwezig. Een verdachte kan zich in België door zijn advocaat laten vertegenwoordigen als de rechter dat goed vindt. In dit geval stemde de rechter daar mee in om veiligheidsredenen. Erdal had huisarrest. Ze moest het melden als ze zich verplaatste en dat deed ze steeds. Maar sinds maandagavond is ze spoorloos.

Fehriye Erdal wordt door Turkije verdacht van de moord op een zakenman in 1996. Dat land vroeg België al drie keer vergeefs om haar uitlevering. In de Turkse pers wordt gespeculeerd dat Erdal mogelijk naar Nederland is gevlucht. 'We gaan er van uit dat ze haar nu pakken en naar Turkije sturen', zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, voor de Turkse televisie.

België heeft een internationaal opsporingsbevel doen uitgaan. De christen-democratische oppositie heeft om uitleg gevraagd. De Staatsveiligheid, de inlichtingendienst die de opdracht had Erdal te observeren, lag onlangs al onder vuur omdat zij niet goed oplette toen een Belgisch bedrijf een hogedrukpers leverde aan Iran. Die zou Iran hebben willen gebruiken voor zijn atoomprogramma.

De groep waartoe Erdal behoorde werd in 1999 aangehouden in een appartement in Duinbergen, aan de Belgische kust. Volgens justitie vormden ze het Europese hoofdkwartier van de DHKP-C.