Top Getronics zegt misleid te zijn in Italië

Automatiseerder Getronics kampt met grote problemen bij zijn Italiaanse divisie. Het management aldaar stelde de resultaten met opzet rooskleuriger voor. Topman Wagenaar heeft overwogen op te stappen.

Dat maakte Getronics vanochtend bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De Italiaanse directeur en de financiële man hebben het bedrijf moeten verlaten.

In januari moest Getronics al bekendmaken dat Italië in het vierde kwartaal onverwachts een miljoenenverlies zou lijden. In november had bestuursvoorzitter K. Wagenaar juist aangegeven dat de Italiaanse tak, na jaren van rode cijfers, zich leek te herstellen. Volgens Wagenaar lag de rapportage die hij in januari van het Italiaanse management ontving ver af van de verwachtingen. Daarom is het bedrijf daarna een intern onderzoek begonnen, waarbij de onregelmatigheden aan het licht kwamen.

Het operationele verlies in Italië bleek vanochtend uit te komen op 71 miljoen euro. Daarvan is 'door slechte commerciële en operationele inschattingen' zo'n 15 miljoen ten onrechte toegeschreven aan het vierde kwartaal, bleek tijdens het interne onderzoek. De verliezen waren al in het tweede en derde kwartaal gemaakt. Verder heeft het bedrijf bewijs dat het Italiaanse management sinds oktober de situatie met opzet verkeerd heeft voorgesteld. Getronics ziet de problemen in Italië als een interne kwestie en verwacht geen onderzoek door de financiële autoriteiten. Wagenaar vertelde vanochtend dat hij overwogen heeft af te treden, maar zag daarvan af 'vanwege alles wat er de laatste jaren bereikt is'.

In januari gaf Getronics al aan de Italiaanse divisie, al jaren het zorgenkindje van automatiseringsbedrijf, te willen verkopen. Volgens Wagenaar zijn er voldoende kandidaten, maar zij waren nog niet ingelicht over de onregelmatigheden bij de afdeling.

Door de verliezen in Italië kan Getronics niet voldoen aan de voorwaarden van een kredietlijn van 300 miljoen euro bij een bankensyndicaat. Het bedrijf zegt daarvan te zijn vrijgesteld totdat de Italiaanse activiteiten zijn verkocht. Het bedrijf wil niet zeggen wat de (nieuwe) voorwaarden van de banklening zijn.

Beleggers hadden een minder groot verlies in Italië verwacht. De koers van Getronics kelderde vanochtend met bijna 9 procent.

Door de kwestie in Italië bedroeg de nettowinst van Getronics over vorig jaar 4 miljoen euro. In 2004 was dat 56 miljoen.