Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Rechtstreeks uit de aula van de Erasmus Universiteit in Rotterdam een debat over wonen, armoedebeleid en probleemjongeren in gemeenten met de fractievoorzitters Maxime Verhagen (CDA), Wouter Bos (PvdA), Jozias van Aartsen (VVD), Jan Marijnissen (SP), Femke Halsema (GroenLinks) en Lousewies van der Laan (D66). Na afloop is het voor studenten mogelijk om de politici vragen te stellen. Dat deel wordt live uitgezonden via de website www.tweevandaag.nl. Ned.2, 18.20-19.15u.

Slot van het tweedelige docudrama over Michelangelo (1475-1564), de kunstenaar die drie wereldberoemde kunstwerken op zijn naam heeft staan: het beeld van David (foto), de plafondschilderingen van de Sixtijnse kapel en de koepel van de St. Pietersbasiliek van Rome. In de aflevering van vanavond moet Michelangelo het 20 meter hoge plafond van de Sixtijnse kapel beschilderen. België 2 (Canvas), 23.15-0.20u. Foto Leendert Jansen Jansen, Leendert

Stembus. Vanavond doet de stembus Zwolle aan waar de nieuwe oudere niet meer naar het bejaardenhuis wel. Gasten zijn CDA-wethouder Bep Heemskerk en directeur van het Nationaal Fonds Ouderen Jan Romme Ned.1, 19.30-20.00u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit Café Dudok in Den Haag een discussie tussen ex-wethouder Marco Pastors uit Rotterdam en lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam Peter van Heemst over wie 'de slag om Rotterdam' gaat winnen. Ned.3, 22.20-23.05u.

documentaire

Zembla: De dokter is God. Aandacht voor de vraag wie uiteindelijk beslist wanneer ouders en de dokter het niet eens zijn over de behandeling van een kind. Het VU ziekenhuis in Amsterdam vond het medisch zinloos een pasgeboren baby met een ernstige dwarslaesie te behandelen. De ouders protesteerden en schakelden een advocaat in. Op verzoek van de artsen schorste de Raad voor de Kinderbescherming de ouders uit het ouderlijk gezag. Ned.3, 20.20-21.05u.

Titanenstrijd op de Noordpool. Portret van een kolonie walrussen aan de arctische kust van Noordoost-Canada. Tussen de ijsschotsen leeft een grote kolonie die niet alleen een dagelijks gevecht moet leveren tegen de elementen, maar ook tegen roofdieren als de poolbeer. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

VPRO's Import: White ravens nightmare in Chechnya. Duits portret van Russische jongeren die terugkeren van de oorlog in Tsjetsjenië. Drie jaar lang volgden de documentairemakers Johann Feindt en Tamara Trampe met hun camera jonge Russische mensen die uit Tsjetsjenië terugkeerden. Er wacht hen een kil onthaal. De maatschappij wil de oorlog vergeten. Het Comité van Moeders van Russische Soldaten is de enige plek, waar soldaten mensen vinden, die naar hun verhaal willen luisteren. Ned.3, 0.00-1.05u.

praatprogramma

MAX & Catherine. Actrice Isa Hoes en haar tegenspeler in het toneelstuk Succes Rick Engelkes. Ned.1, 17.35-18.22u.

De wereld draait door. Bondscoach van Jong Oranje en voormalig trainer van FC Heerenveen Foppe de Haan vertelt over de biografie die over hem is verschenen. Verder ex-wethouder in Rotterdam Marco Pastors en Latifa Aboutaleb van de Rotterdamse Stadspartij over wat er in Rotterdam moet gebeuren. En programmamaker Bas Westerweel die met een mobiele keuken door Nederland reist en een lans breekt voor gezond eten. Ned.3, 19.00-19.50u.

Barend & Van Dorp. Debat met de wethouders Leonard Geluk (CDA/Rotterdam), Ahmed Aboutaleb (PvdA/Amsterdam), Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam) en Laetitia Griffith (VVD/Amsterdam). Talpa, 23.00-0.05u.

Consument

Boemerang. Aandacht voor lawinegevaar in Les Deux Alpes in Frankrijk; vervoersvergoeding voor kinderen die speciaal onderwijs volgen en ziek worden van hanengekraai. Ned.1, 21.55-22.25u.

Amusement

De reünie. In deze derde aflevering komt de Haagse conservatoriumklas uit 1975 bij elkaar en wordt er gesproken over wat er van de muziek- en balletstudenten terecht is gekomen. Rachel Beaujean is prima ballerina geworden bij het Nationaal Ballet en werkt nu als balletmeester. Veronique Kruiswijk had maar één droom: balletdanseres. Was dat 13 jaar maar besloot van de ene op de andere non te worden. En dan Koos Lichtenberg, een veelbelovende trompettist maar met onvoldoende talent die naar Zuid-Afrika ging. Ned.1, 21.00-21.25u.

kunst

The culture show. Vanavond o.a. een ontmoeting met Super Furry Animals-zanger Gruff Rhys, een gesprek met George Clooney over zijn nieuwste film, de expositie Rembrandt en Carvaggio in het Amsterdamse Van Gogh museum en het Festival of Muslim Culture. BBC2, 20.00-21.00u.

A very British Bollywood. Over de Indiase filmmakers die in Engeland werken en zich meer op westers publiek gaan richten.BBC2, 22.00-23.00u.

informatief

De milieuridders. Vanavond een autotest van twee milieuvriendelijke auto's: de hybride Honda Civic en de op biomassa lopende Ford Focus. Ned.3, 19.50-20.20u.

Zestien miljoen rechters. Aandacht voor eerwraak. De Nederlandse rechter wordt meer dan eens geconfronteerd met delicten waarbij de cultuur van betrokkenen een rol speelt. Vanavond een drama dat zich afspeelt binnen een Iraans gezin: de dochter wordt vermoord. Officier van Justitie mr. Kitty Nooij en advocaat mr. Cees Korvinus onderzoeken de rol van de moeder. Had zij iets kunnen voorkomen? Ned.3, 21.05-21.50u.