Spuugles in Peking

Een team van vrijwilligers, in oranje uniformen met in het geel het Chinese karakter voor 'slijm' erop, gaat in Peking spuugzakjes uitdelen op straat. Wie die niet gebruikt en toch gewoon in het openbaar spuugt, kan een boete krijgen.

De spuugzakjes passen in de 'beter-spugencampagne' waarmee de Chinese overheid de burgers wil voorbereiden op de komst van de Olympische Spelen in Peking in de zomer van 2008.

De inwoners moeten afleren om zomaar op de stoep te spugen. In kranten, op televisie en radio, maar ook in boodschappen op internet en op de mobiele telefoon krijgen ze les hoe ze netjes kunnen spugen. Maar het gaat niet alleen om spugen, dat de buitenlandse gasten kan afschrikken. De hoofdstedelingen moeten ook leren niet voor te dringen in de rij voor de bus en om hun mobiele telefoon af te zetten tijdens vergaderingen. Netjes rechtop zitten kunnen studenten leren op een speciaal College voor Hoffelijkheid, de Beijing Courtesy College.

Volgens instructrice Zhang Hui van het instituut is verbetering van de hoffelijkheid van het grootste belang voor het ontvangen van de tienduizenden buitenlandse bezoekers die in 2008 naar Peking zullen komen. 'Iedereen weet hoe je moet lopen, staan en zitten, maar wij leren de studenten hoe ze dat op een voorbeeldige manier kunnen doen', zegt ze. Dat betekent dat vrouwen hun knieën en voeten bijeen houden als ze zitten, terwijl mannen hun voeten een beetje uit elkaar mogen zetten. En als je kruislings zit, moet de punt van je schoen naar de grond wijzen.