Spelers en coach tevreden, fans niet

De toeschouwers in de Arena toonden gisteravond met een fluitconcert hun onvrede over het vertoonde spel van het Nederlands elftal tegen Ecuador. Na een krappe zege tegen een middelmatige Zuid-Amerikaanse ploeg was van WK-koorts nog geen moment sprake. Daar was het Marco van Basten en zijn selectie ook niet om te doen. Al voor de wedstrijd temperde de bondscoach de verwachtingen door te stellen dat Oranje 'een jonge en onervaren ploeg' is die komende zomer in Duitsland niet zomaar even de wereldtitel zal gaan opeisen.

Van een 'jong' Nederlands elftal was met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar niet veel te merken. Van 'onervarenheid' op internationaal niveau was met drie debutanten wel sprake. Het treffen met Ecuador gold dan ook niet als opwarmertje voor het Oranjepubliek, maar als een laatste test voor Van Basten medio mei de selectie bekend moet maken. Het verschil in beleving tussen de fans en de spelers was groot. Terwijl de toeschouwers met een katterig gevoel naar huis gingen, waren de meeste internationals van mening 'dat de taken goed waren ingevuld'.

Middenvelder Phillip Cocu kon zich niet goed vinden in de kritiek na afloop. 'Het is weer hetzelfde liedje als altijd. Iedereen begint er direct weer over dat het slecht was. Ik denk dat onze intentie goed was. We werken aan een bepaalde speelstijl. We willen dominant spelen. Ik vind dat het redelijk is gegaan. Natuurlijk moeten we nog altijd beter willen worden. Maar we hadden ook te maken met een slecht veld waardoor de bal steeds omhoog sprong. Dit was bovendien een van de laatste momenten om nog wat te proberen', sprak Cocu in de Arena.

Volgens Mark van Bommel vervulde 'iedereen zijn opdrachten goed, maar verliep de uitvoering van het spel wat minder'. Druk had de international niet gevoeld. 'Nee, ik ben bij Barcelona wel wat gewend.' Van Bommel kreeg na afloop een hand van Van Basten die tevreden terugkeek op 'een leerzame avond'. Voor het publiek was het echter een verloren avond.

    • Koen Greven