Regio keuze

Julia Fischer

BAARN

ING Collectie Op de tentoonstelling Van Land tot Water in Kasteel Groeneveld is een selectie te zien van schilderijen uit de ING Collectie. Het Nederlands landschap is het gemeenschappelijke thema van de werken van onder anderen Gerrie Wachtmeester, Douwe Elias, Frank Lisser, Joke Frima en Peter Durieux.

Van Land tot Water. T/m 25 febr 2007 in Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, Baarn. Inl: 035-5420446 of www.kasteelgroeneveld.nl

HAARLEM

Tulpengoud De tentoonstelling en het gelijknamige fotoboek Tulpengoud gaan over tulpen en hun kwekers. Ruim vier jaar lang volgden journaliste Marie Louise Schipper en fotograaf Leo Erken de ontwikkelingen binnen de Nederlandse tulpenwereld op de voet. Centraal staan twee families die in nieuwe tulpensoorten handelen in een tijd die doet denken aan de tulpengekte van de Gouden Eeuw. In het Frans Hals Museum hangen de foto's naast 17de-eeuwse schilderijen over dit onderwerp.

4 maart t/m 28 mei in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Inl 023-5115775 &www.franshalsmuseum.com

Krisztina de Châtel De dansgroep Krisztina de Châtel herneemt een werk uit 1993, Concave, waarin de mannen gevangen zitten in ronde metalen kooien. Hun lichaamsgewicht doet die bollen schommelen, draaien en rollen door de ruimte. Zij worstelen er mee, hangen erin als zwevende vogels en het duo voert als het ware een pas de deux er in uit, waarbij de beweging van de een de andere aanvult, versterkt of juist afzwakt. De vrouwen dansen buiten de kooi, maar zij zijn toch niet los en vrij. Hun armen zijn vrijwel constant met elkaar verbonden door ineen gesloten handen en hun plaats in de ruimte wordt tot op de centimeter bepaald door de strikte formatie waarin zij als trio bewegen. Als drie in ritueel gebed verzonken godinnen beheersen zij in de krachtige lichaamsimpulsen, de langzame verplaatsingen van de voeten, de draaien van de schouders of het hoofd, het speelvlak.

2-4 maart Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

HILVERSUM

Dudok Museum Hilversum organiseert 5 mrt (12u) een wandeling met speciale aandacht voor een aantal gebouwen van W.M. Dudok (1884-1974). Deze wandeling voert u langs diverse ontwerpen van zijn hand, o.a. arbeiderswoningen, scholen, een badhuis en de onlangs gerestaureerde zout- en zandbunkers.

HOOFDDORP

Turks Fruit Na de roman van Jan Wolkers uit 1969 en de verfilming uit 1973, nu de musical, met Antonie Kamerling en Jelka van Houten als het liefdespaar dat uiteen wordt gedreven en elkaar weer vindt op de drempel van de onderwereld. De grootste verrassing is Antonie Kamerling, de ruige kunstenaar die volledig verslingerd is aan Olga. Samen met de opzwepend spelende band vormen de acteurs een ensemble dat dit tot de beste, origineel Nederlandse musical maakt sinds lange tijd.

6-7 maart Schouwburg De Meerse, Raadhuisplein 3. Inl 023-5563707 of www.demeerse.com.

LEIDEN

Jesus Christ Superstar Producent Joop van den Ende brengt Andrew Lloyd Webbers rockopera Jesus Christ Superstar , waarin God Jezus en de Duivel Judas mens zijn geworden. Met nieuwe, verrassende arrangementen, hier en daar een coupure en een enkel opgeknipt lied, hebben regisseur Eenens en dirigent Robert Jan Kamer de musical opgefrist. Grote verdienste van Eenens is dat hij de reli-kitsch vermijdt en vervangt door eigen, krachtige beelden. Geen Jezus aan het kruis, maar een bloemenhulde met beertjes en lichtjes à la Theo van Gogh.

6-8 maart LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl 071-512 4890 of www.laktheater.nl

UTRECHT

Kunstveiling Het Grafisch Atelier Utrecht organiseerde eerder al een internetveiling ten bate van de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Zaterdag volgt een echte veiling, waar werk wordt aangeboden van onder meer de kunstenaars Roland Sohier, Atelier Van Lieshout, Jan van der Ploeg en Michael Tedja.

Kunstveiling voor Pakistan. 4 maart om 16u in het Grafisch Atelier Utrecht, Plometorengracht 4, Utrecht. Inl 030-2318582 & www.gau.nu

RFO Het Radio Filharmonisch Orkest speelt olv Mark Wigglesworth een Russisch programma met het Vioolconcert van Tsjaikovski (soliste: Julia Fischer) en de Elfde symfonie van Sjostakovitsj Het jaar 1905. 3 maart 20u15 MC Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden via Radio 4.

MUZIEKTOURNEE

Kurt Equiluz Kurt Equiluz, in de periode 1972-1993 in ons land tientallen malen de Evangelist en tenor in de Passionen van Bach, dirigeert de Johannes Passion van Bach tijdens een tournee, na enkele masterclass waarbij hij zestien jonge Nederlandse beroepszangers coachte. De uitvoeringen met een orkest van het Utrechts Conservatorium worden gegeven op 4 maart 20u30 in Beek -Ubbergen (res www.concertseriebeek.nl).

5 maart 15u in de St Jozefkathedraal Groningen res www.tettix.nl; 10 maart 20u15 Noorderkerk Amsterdam res www.noorderkerkconcerten.nl 11 maart 20u15 en 12 maart 15 Leeuwenberghkerk Utrecht res www.tettix.nl