Politieke bondscoach wil niemand afbranden

Wie bondscoach Marco van Basten gisteravond na de zeer bescheiden overwinning op Ecuador beluisterde, kon concluderen dat er geen spelers waren gezakt voor het WK-examen. Hij was tevreden over de drie debutanten (Martijn Meerdink, Kew Jaliens, Nicky Hofs) en zelfs Mark van Bommel zwaaide hij enige lof toe. Toch speelde het Nederlands elftal een zeer matige eerste helft en bleef na rust, toen onder aanvoering van invaller Hedwiges Maduro het tempo werd opgevoerd, een hoger rendement achterwege. WK-deelnemer Ecuador toonde zich met veel mislukte acties en misverstanden een matige sparringpartner. De Zuid-Amerikanen zijn een klasse minder als ze niet op drieduizend meter hoogte in hun hoofdstad Quito spelen. Het was de laatste oefenwedstrijd van Oranje voordat de wereldvoetbalbond FIFA half mei de definitieve lijst van 23 namen wil hebben.

Dirk Kuijt wordt op weg naar het doel tegengehouden door verdediger Espinoza van Ecuador. Foto Bas Czerwinski 01-03-2006, AMSTERDAM. NEDERLAND - ECUADOR. DIRK KUYT IN DUEL MET GEOVANNY ESPINOZA. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Nu zal Van Basten niet het achterste van zijn tong hebben laten zien. Wat heeft het voor zin om een speler af te branden, als je hem misschien straks noodgedwongen nodig hebt voor het wereldkampioenschap? De politiek van een bondscoach. Maar in zijn loftuitingen over Mark van Bommel was hij zo expliciet, dat de middenvelder er vanuit mag gaan dat hij gisteravond een WK-ticket heeft verdiend. Mits hij natuurlijk met enige regelmaat blijft spelen voor zijn werkgever FC Barcelona.

Van Bommel was in de eerste helft een van de weinige spelers die niet deelden in de malaise bij Oranje. Dat speelde voor het eerst in de nieuwe retroshirts met de potsierlijke halflange witte broeken. Het tempo lag (te) laag en dat was in Van Bommels voordeel. Maar toen Maduro in de tweede helft met zijn directe spel meer vaart in het spel bracht, kreeg de oud-PSV'er het moeilijker. Vijf, zes keer balverlies was het gevolg. Een enkele keer arriveerde hij te laat bij het strafschopgebied van Oranje. Na rust haalde Van Bommel niet het niveau dat van een speler van FC Barcelona mag worden verwacht. Dwong hij te weinig af.

Van Basten tilde er niet zwaar aan. 'Dat er een pass een keer mislukt, zit opgesloten in het type spel van Mark', meende de bondscoach. 'Hij legt veel risico in zijn manier van optreden. Maar ik vind het wel goed dat hij naar voren wil spelen. Van Bommel heeft goed en verstandig gevoetbald. Ik kan daar tevreden over zijn.' Van Bommel zelf hield zich op de vlakte. 'Ik speelde niet goed en niet slecht', zei hij. 'Inderdaad leed ik wat balverlies. Maar als zo'n mislukte pass wél lukt, staat een medespeler meteen helemaal vrij voor het doel.'

Denny Landzaat, die plaats moest maken voor Van Bommel, bleef gisteravond in de dug-out. Volgens Van Basten omdat hij al voldoende middenvelders had gewisseld. Er vanuit gaande dat de bondscoach handelt volgens zijn visie en elke positie dubbel bezet, bestaat de kans dat Wesley Sneijder buiten de boot valt. De geblesseerde Ajacied is voor de plek van rechtshalf immers derde keus.

Aanvankelijk speelde Oranje met George Boateng centraal op het middenveld. De voetballer van Middlesbrough opereerde als een ouderwetse 'stofzuiger'. Hij lette te veel op zijn tegenstander en hield zich te weinig met de opbouw bezig. Boateng zou net als veel andere spelers in de eerste helft problemen hebben gehad met de lichte bal en het hobbelige veld. Ajacied Maduro voelde zich in zijn 'eigen' Arena echter in zijn element en zette onmiddellijk de lijnen uit nadat hij in de tweede helft het veld betrad.

Opmerkelijk was verder de rol van Dirk Kuijt. Hij verving in de spits de zieke Ruud van Nistelrooy en speelde dus nu eens een keer niet op rechts. Van Basten toonde zich tevreden over Kuijt in deze hoedanigheid. Maar het lijkt er niet op dat hij een bedreiging gaat vormen voor Van Nistelrooy. Van Basten: 'Kuijt heeft veel bewogen, was daardoor goed aanspeelbaar. Hij weet altijd een bal vast te houden. Maar zijn rendement in de tweede helft had wel wat hoger gemogen.' Kuijt als centrumspits ontbreekt in verdedigend opzicht bij balverlies. En aangezien Oranje het op het WK van een hecht collectief moet hebben, lijkt de Feyenoorder voor het team toch vooral nuttig als rechtsbuiten.

Op die plek stond gisteravond Martijn Meerdink. Aanvankelijk leek hij last te hebben van wat plankenkoorts, maar in de tweede helft kwamen er van zijn voeten toch wel een paar aardige voorzetten. Een boogbal vanaf de flank van Arjen Robben, toch weer Nederlands beste aanvaller, kopte hij keurig terug voor de voeten van Kuijt die op zijn bekende wijze met een stuiter scoorde. Meerdink is bij AZ niet eens basisspeler. Er kon van hem niet veel meer worden verwacht. Dat gold ook voor Kew Jaliens die dit seizoen pas voor het eerst vaste keus is bij AZ. Van Basten: 'Ik vond hem goed, hij had veel drang naar voren.' En over de beweeglijke Nicky Hofs, die als vervanger van Boateng een half uur de kans kreeg zich te bewijzen, zei de bondscoach: 'Hij viel redelijk in.'

Buiten de eerder genoemde namen ontbraken in de Arena Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Khalid Boulahrouz en Romeo Castelen op het appèl. Klaas-Jan Huntelaar staat bovendien op de drempel om toe te treden tot Oranje. Ondanks de lijst met voldoendes in het duel van gisteravond zal Van Basten dus nog wel wat puzzelen voordat hij de definitieve selectie op papier heeft.

Nederland 1 Ecuador 0

Ruststand 0-0. 49. Kuijt 1-0. Scheidsrechter: Benquerenca. Toeschouwers: 35.000.

    • Erik Oudshoorn