Ondernemers opgelicht in China

Nederlandse ondernemers die actief zijn in China, houden hun ogen niet altijd even goed open voor de realiteit. Dat blijkt uit een waarschuwing die de Nederlandse ambassade in Peking en de Economische Voorlichtingsdienst (EVD) op hun website hebben geplaatst.

Volgens de ambassade en de EVD zijn sinds vorig jaar diverse Nederlandse ondernemingen de dupe geworden van fraude in de Chinese provincies Guangdong, Yunnan, Henan en Guanxi. Om welke bedrijven het gaat, is niet bekendgemaakt.

In de meeste fraudegevallen gaat het om bedrijven die een aantrekkelijk transactievoorstel van een Chinees bedrijf ontvangen. Daarbij gaat het om relatief grote orders. De buitenlandse zakenpartner wordt daarom uitgenodigd zo snel mogelijk naar China te komen voor het ondertekenen van het contract. Bij aankomst wordt de ondernemer gevraagd kosten voor zijn rekening te nemen van diners, cadeaus en zogenaamde administratieve kosten. Tevens moeten soms kosten voor reis-, visum- en verblijfskosten voor een tegenbezoek door de Chinese partij betaald worden. Na betaling verneemt men echter niets meer van de beoogde zakenpartner.

Naast Nederlandse bedrijven zijn ook Engelse en Australische ondernemingen in de val gelopen.

De ambassade adviseert ondernemers om de Chinese ondernemingen te vragen hun een bewijs van inschrijving bij de Chinese overheid toe te sturen. Tevens wordt gewaarschuwd voor het overmaken van geld en het opsturen van monsters waarop intellectueel eigendomsrecht rust.

Met een afzetmarkt van 1,3 miljard consumenten en spectaculaire economische groeicijfers is China op dit moment aantrekkelijk voor ondernemers. Daarbij laten sommige bedrijven zich verblinden en nemen ze niet de gebruikelijke voorzichtigheid in acht.