Onderbroekengeld brandt in de zakken

Bent u een vermogensbeheerder bij een bekende bank, fusie- en overnamespecialist of anderszins financieel adviseur met enige staat van dienst? Grote kans dat u binnenkort wordt gebeld door een rijke Nederlander met de vraag of u voor hem wilt komen werken. In toenemende mate doen Nederlandse multimiljonairs een beroep op professionals om fulltime voor hen het vermogen te beheren.

Deze week dook voor de tweede keer dit jaar de naam Navitas BV op in het aandeelhoudersregister van de Autoriteit Financiële Markten. Het bedrijf heeft 5 procent van de aandelen gekocht in cd-producent Docdata. Navitas blijkt sinds 1 januari de nieuwe naam te zijn van Smoorenburg, de privé-investeringsmaatschappij van Jan Zeeman. De man die rijk is geworden met de verkoop van sokken, onderbroeken en ander goedkope massakleding heeft vorig jaar besloten om het beheer van zijn textielmiljoenen te professionaliseren met de oprichting van een heus private equity-huis, zoals Navitas zichzelf noemt.

In oktober trad oud-MKB-accountant Cees Janssen aan als directeur. Hij was dat jarenlang bij accountantskantoor BDO, en begon ooit als bankier. Maar om zijn ervaring bij Mees & Hope zal Zeeman het niet te doen zijn; daar was Janssen werkzaam bij de afdeling 'Bijzonder Beheer', de ziekenboeg voor armlastige debiteuren.

Zeeman is al jaren actief als verzamelaar, en soms verkoper, van vijfprocentsbelangen in beursgenoteerde bedrijven. Dat blijft hij doen, maar Navitas zal zich ook nadrukkelijk gaan richten op niet-beursgenoteerde bedrijven. De website onthult dat Zeeman als financier eerder betrokken was bij de verzelfstandiging van snoepwinkel Jamin.

Jan Zeeman is de laatste in een lange rij miljonairs die hun geld door professionals laten beheren. Jaap Blokker haalde vorig jaar een bankier bij Kempen & Co weg; Ronald de Waal van winkelketen WE zelfs twee. John de Mol trok al in 2000 ex-HAL-investeerder Frank Botman aan voor zijn beleggingsvehikel Cyrte Investments (v/h Talpa Capital). Egeria, de investeringsmaatschappij van C&A-familie Brenninkmeijer wordt al jaren mede geleid door Jan Niessen die ervaring opdeed bij de investeerders van CVC.

Niet alleen bankiers of oud-investeringsexperts doen het goed bij de privé-maatschappijen van de elite. Ook communicatieadviseurs. Gisteren trad Dorothee van Vredenburch toe tot de directie van Cyrte van John de Mol. Zij was oprichter en tot vorig jaar directeur van het financieel pr-bureau First Financial. En ze werd er zelf rijk mee, toen het bureau in 2001 voor 15 miljoen gulden werd verkocht aan Citigate.

Philip de Witt WijnenPhilip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen