Nasa-shuttle gaat in mei weer vliegen

Rotterdam, 2 maart De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa wil in mei de vluchten met de spaceshuttle hervatten. Als die missie met de Discovery slaagt, is het plan in 2006 nog twee vluchten uit te voeren. Gisteren arriveerde per boot op Kennedy Space Center in Florida de aangepaste externe brandstoftank, net op tijd om het krappe vluchtschema niet bij voorbaat kansloos te maken. De aluminium tank, 47 meter lang en aan de buitenkant bekleed met isolatieschuim (om de inhoud aan waterstof en zuurstof koel te houden) heeft diverse aanpassingen ondergaan. Losschietende stukken schuim hebben het ruimteveerprogramma op grote vertraging gezet. In 2003 verongelukte de Columbia bij zijn terugkeer naar de aarde omdat bij de start een losschietend stuk schuim een gat in de voorkant van een vleugel had geslagen. Bij hervatting van het spaceshuttle-programma, vorig jaar juli, deed het probleem zich opnieuw voor, dure voorzorgsmaatregelen ten spijt. In het nieuwe tankontwerp is het schuim op de plekken waar het de vorige keren misging, weggelaten. Op dit moment ondergaat de tank tests in de windtunnel.