Minimale dosis straling is al gevaarlijk

Rotterdam, 2 maart Zelfs de kleinste hoeveelheid radioactieve straling verhoogt de kans op schade aan de schildklier. Het vergroot de kans op goedaardige en kwaadaardige knobbels en op cysten. Opvallend daarbij is dat jonge mensen, tot aan een leeftijd van ongeveer 25 jaar, gevoeliger zijn dan ouderen. Dit blijkt uit het laatste epidemiologische onderzoek aan de overlevenden van de atoomaanvallen in op Hiroshima en Nagasaki in 1945 (Journal of the American Medical Association, 1 maart). Van een selecte groep overlevenden die in 1958 nog 20.000 groot was zijn nog 11.000 mensen in leven. Bijna de helft, met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar, meldde zich voor onderzoek van de schildklier. Lang geleden is voor elke persoon de stralingsdosis die hij had opgelopen `gereconstrueerd`. Het onderzoek bevestigt (opnieuw) dat er een lijnrecht verband is tussen dosis en effect. Er is geen veilige lage dosis die geen risico oplevert.