Mephisto

Mephisto Het toneelstuk Mephisto (1937) naar de roman van de Duitse auteur Klaus Mann leent zich uitstekend voor toneelbewerking. De beroemde Franse theatermaakster Ariane Mnouchkine regisseerde als eerste dit stuk in Parijs. Het uitnemende van Mephisto is dat het gaat over politiek en kunst, over engagement en politieke schuldeloosheid. Neem als achtergrond de opkomst van het Derde Rijk in de jaren dertig, en de fascinatie is compleet. Hoofdrolspeler Huub Stapel speelt in de regie van Paul Binnerts een Mephisto die uitblinkt in uitbeelding van de vertwijfeling. Hoewel Binnerts een cerebrale regiestijl nastreeft in navolging van de Duitse theatervernieuwer Bertolt Brecht gooit Stapel alle remmingen los en acteert vol emoties. De voorstelling wordt door alle zeven spelers op hoog niveau gedragen. De uitvoering had strakker gekund, dan had het zeker aan drama gewonnen. Maar bij de première was het al goed en het kan alleen beter worden. 4 mrt Weert, Munttheater; 5 mrt Amersfoort, De Flint; 7 mrt Kerkrade, Theater Kerkrade; 9 mrt Laren, Singer Theater. Huub Stapel als Mephisto en Reinier Bulder als verteller in Mephisto Foto Ben van Duin Mephisto Bewerking en regie Paul Binnerts spel Reinier Bulder,Ella van Drumpt,Derek de Lint,Jara Lucieer,Sieger Sloot,Huub Stapel en Nelleke Zitman FOTO: Ben van Duin Duin, Ben van

Het toneelstuk Mephisto (1937) naar de roman van de Duitse auteur Klaus Mann leent zich uitstekend voor toneelbewerking. De beroemde Franse theatermaakster Ariane Mnouchkine regisseerde als eerste dit stuk in Parijs. Het uitnemende van Mephisto is dat het gaat over politiek en kunst, over engagement en politieke schuldeloosheid. Neem als achtergrond de opkomst van het Derde Rijk in de jaren dertig, en de fascinatie is compleet.

Hoofdrolspeler Huub Stapel speelt in de regie van Paul Binnerts een Mephisto die uitblinkt in uitbeelding van de vertwijfeling. Hoewel Binnerts een cerebrale regiestijl nastreeft in navolging van de Duitse theatervernieuwer Bertolt Brecht gooit Stapel alle remmingen los en acteert vol emoties. De voorstelling wordt door alle zeven spelers op hoog niveau gedragen. De uitvoering had strakker gekund, dan had het zeker aan drama gewonnen. Maar bij de première was het al goed en het kan alleen beter worden.

4 mrt Weert, Munttheater; 5 mrt Amersfoort, De Flint; 7 mrt Kerkrade, Theater Kerkrade; 9 mrt Laren, Singer Theater.