Matthäus Passion

Het jaar 2006 is een bijzonder Matthäus-jaar. Jan Rot komt volgende week met zijn hertaling ervan op het chique label DG. Het Concertgebouworkest begint met Roger Norrington aan meer variatie in de dirigenten voor de passies. En de Nederlandse Bachvereniging schakelt over op een micro-bezetting met in totaal 22 zangers, inclusief vijf jongens.

Ton Koopman komt nu op cd en dvd met een van de kortste uitvoeringen van de Matthäus ooit: 2 uur, 34 min en 7 sec. Nog bijna tien minuten korter dan zijn befaamde opname uit 1993. De nieuwe versie, die nu op twee cd's past en werd gemaakt in de Amersfoortse St. Joriskerk, begint in zo'n hoog tempo dat de expressie daar nogal onder lijdt. Maar geleidelijk aan wordt de opbouw emotioneler.

Koopman, zelf op een orgeltje meespelend bij zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, is een van de beste en meest ervaren Bach-dirigenten ter wereld en bewijst zich hier met zijn aandacht voor detaillering, versiering en klankvariatie. Er wordt prachtig gezongen door Jörg Dürmüller, Ekkehard Abele, Cornelia Samuelis, Bogna Bartosz, Paul Agnew en Klaus Mertens.

Kasper Jansen

Matthäus Passion, olv Ton Koopman: CC 72232 (2 cd); CCDVD 722233 (2 dvd) Channel Classics

    • Kasper Jansen