KCO viert 50 jaar Bernard Haitink

Het Koninklijk Concertgebouworkest viert in het komende seizoen het vijftigjarig jubileum van Bernard Haitink, inmiddels 'eredirigent'. Hij leidde op 7 november 1956 voor het eerst het orkest en op 7 november dit jaar dirigeert hij een Mahlerconcert met Das Lied von der Erde en de Vierde symfonie. De hoogleraren Jan Bank en Emile Wennekes schrijven een boek over Haitink.

Het Concertgebouworkest, dat gisteren het nieuwe seizoen presenteerde, maakt zich grote zorgen over de 'crisis' bij de Publieke Omroep en de aangekondigde opheffing van de NPS, waardoor radio- en tv-uitzendingen van het orkest niet meer vanzelfsprekend zijn. De Avro is nog wel een 'mediapartner', maar sinds dit jaar niet meer exclusief. De cd-serie op het eigen label RCO Live wordt 'succesvol' genoemd.

Naast chef-dirigent Mariss Jansons zijn er negentien gastdirigenten, vier minder dan in het huidige seizoen. 'Honorair gastdirigent' Nikolaus Harnoncourt heeft op doktersadvies zijn Amsterdamse optredens in het komende seizoen afgezegd en wordt vervangen door Ton Koopman.

Jansons dirigeert het orkest tijdens alle buitenlandse optredens, maar is ook vaker in het Concertgebouw dan dit seizoen. Op 27 augustus leidt het orkest tijdens het slotconcert van de Amsterdamse Uitmarkt op de Dam in de Eerste symfonie van Mahler.

Het Concertgebouworkest speelt nieuwe, in opdracht geschreven composities van Guus Janssen tijdens een jazzy Holland Festivalconcert, van Colin Matthews, Brett Dean en Moritz Eggert. Sebastian im Traum van Henze, in december in première gegaan en inmiddels op cd gezet, wordt opnieuw gespeeld.