'Katholieke Talibaan' wreken zich op Bassi

De Italiaanse komiek en anarchistisch actievoerder Leo Bassi is gisteravond ontsnapt aan een bomaanslag in het Madrileense theater Alfil waar zijn voorstelling 'De Openbaring' wordt opgevoerd. Bassi was de afgelopen weken aanhoudend door extreem-rechtse katholieke groepen bedreigd in verband met het theaterstuk, een pleidooi voor het atheïsme, waarin de komiek onder meer verkleed als bisschop het katholicisme op de korrel neemt.

De bom werd gisteravond rond half tien ontdekt door een medewerker van het theater, op enkele meters afstand van de kleedkamer van de komiek. Een tijdmechanisme was zo afgesteld dat de explosie zou plaatsvinden tijdens de voorstelling. De politie zoekt een man van middelbare leeftijd die zich volgens het theaterpersoneel kort voor de ontdekking in de gangen achter het toneel ophield.

Bassi zei gisteravond dat hij door wil gaan met de tot dusver succesvolle voorstellingen van zijn stuk. 'Maar er moet betere bescherming komen. Het gaat nu niet meer alleen om mijn veiligheid, maar ook om die van het theaterpersoneel en het publiek.'

Bassi zelf stond al enige tijd onder bescherming na bedreigingen uit de kring van katholieke ultra's. Zo werd het theater Alfil beklad en kreeg de komiek dreigtelefoontjes. Vorige week vrijdag nog riep een extremistische groep op tot een protestdemonstratie voor het theater tegen de 'godslasterlijke opvoering' van Bassi.

De Italiaanse komiek is in Spanje bekend van zijn kritische voorstellingen, tv-optredens en tochten met zijn 'Bassi-Bus' langs de ornamenten van het vroegere Franco-regime. Op zijn webpagina definieert hij de protesterende ultra's uit katholieke kring als 'onze eigen huis-Talibaan'.

'De Openbaring', op posters aangeprezen door Bassi als evangelische prediker met een kruis in de hand, is een 'rationele kritiek op het monotheïsme' en een verdediging van het secularisme. Het werd eerder zonder problemen opgevoerd in Duitsland, Portugal, België, Brazilië en verschillende andere steden in Spanje.