'Irak even erg als onder Saddam'

De schendingen van de mensenrechten in Irak zijn nu even erg als onder Saddam Hussein. Dat heeft de vorige maand vertrokken directeur van het mensenrechtenbureau van de hulpmissie van de Verenigde Naties in Irak, John Pace, vandaag verklaard. Pace heeft twee jaar in Irak doorgebracht.

In een vraaggesprek met het Amerikaanse persbureau Associated Press in Sydney, waar hij nu doceert, zei Pace dat buitengerechtelijke executies en folterpraktijken in Irak razendsnel toenemen. Hij zei dat personeel van lijkenhuizen zowel door milities die de steun van de regering hebben als door rebellen wordt geïntimideerd om te verhinderen dat het de doodsoorzaak van de binnengebrachte slachtoffers onderzoekt.

'Als je onder Saddam afstand deed van je fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en gedachte, was je fysiek min of meer oké', zei Pace. 'Maar nu, nee. Er is een primitieve, chaotische situatie waarin iedereen alles met iedereen kan doen wat hij wil.'

Internationale mensenrechtenorganisaties en zelfs Amerikaanse militaire autoriteiten melden al regelmatig schendingen van de mensenrechten in Irak. Hun beschuldigingen gelden niet alleen sunnitische rebellen maar, te midden van de groeiende sektarische tegenstellingen die het land op de rand van open burgeroorlog hebben gebracht, ook toenemend de strijdgroepen van de dominante shi'itische partijalliantie en politie-eenheden die door deze milities zijn overgenomen.

Pace zei dat hij het lijkenhuis van Bagdad eens per week placht te bezoeken en het te beschouwen als 'barometer' van het geweldsniveau. Hij zei dat ongeveer driekwart van de honderden lijken die elke maand het lijkenhuis bereiken, 'kogelwond' als doodsoorzaak meekreeg: 'een eufemisme', volgens Pace, 'bijna allemaal waren ze geëxecuteerd en gefolterd.'

Sinds ruim een week geleden naar wordt aangenomen sunnitische rebellen de koepel van de Gouden Moskee in Samarra opbliezen, is het aantal aanslagen en liquidaties in Irak snel gestegen. Volgens een Amerikaanse krant zijn sindsdien circa 1.300 doden geteld.

Proces Saddam: Pagina 5