Geld is op voor bouwen in A'dam

De gemeente Amsterdam heeft de komende jaren geen geld meer voor nieuwe woningbouwprojecten. Ook voor de huidige bouwprojecten komt de gemeente geld tekort. Bestaande projecten als de Zuidas en de nieuwbouwwijk IJburg moeten worden vertraagd, omdat de reserves in het fonds voor dergelijke projecten op zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA), dat gisteren gepresenteerd is.

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel minder geld verdiend met de grondverkoop van kantoren, omdat die markt is ingestort. Ook ontving de stad minder geld van het rijk voor stedelijke vernieuwing.

Het geld dat de gemeente verdient met de verkoop van grond wordt in het zogeheten vereveningsfonds gestopt, dat wordt gebruikt voor tegenvallers bij bestaande plannen en risico's voor toekomstige plannen. Op dit moment bedraagt het tekort in het vereveningsfonds 26 miljoen euro. Dat betekent dat Amsterdam met alle huidige plannen 26 miljoen euro tekortkomt. Als Amsterdam alle geplande projecten wil uitvoeren, kan dit tekort binnen vier jaar oplopen tot 300 miljoen euro.

Volgens wethouder Duco Stadig (PvdA) is er in de huidige situatie geen ruimte voor het bijbouwen van sociale huurwoningen, omdat de gemeente hier altijd geld op verliest. 'Doorgaan met een nieuwbouwprogramma met 30 procent sociale huurwoningen tegen een grondkostensubsidie van 33.000 euro per woning is simpelweg onbetaalbaar', staat in de notitie. Corporaties krijgen in de huidige situatie dat bedrag van de gemeente per woning als subsidie voor de grond.

Veel partijen in de raad, zoals de PvdA en GroenLinks, pleiten juist voor het bijbouwen van sociale huurwoningen en koopwoningen. Stadig zegt dat de partijen die na de verkiezingen het college gaan vormen, eerst de problemen moeten oplossen.