Galerieselectie

Iwan van 't Spijker Vorig jaar rondde Iwan van 't Spijker zijn verblijf aan de Rijksakademie in A'dam af, nu heeft hij zijn eerste solotentoonstelling bij Aschenbach & Hofland Galleries. De onderwerpen die Van 't Spijker schildert variëren van kinderspeelgoed tot gevonden vakantiekiekjes. Zijn schilderstijl is brutaal: de vormen zijn met dikke toetsen en zichtbaar gemak op het doek gezet.

Schilderijen van Iwan van 't Spijker. 4 maart t/m 15 april in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam. Wo t/m za 11-17u.

30 jaar Artline In 1978 organiseerde Galerie Artline, toen nog gevestigd in Den Haag, haar eerste tentoonstelling over de kunstenaar Cy Twombly. Twee jaar eerder had de galerie, destijds nog zonder eigen ruimte, zich ook al op beurzen gemanifesteerd. Galeriehouders Heleen van Haaften & Bill Barends kochten in die tijd ook vaak zelf werken aan, meestal van internationale kunstenaars. Ter gelegenheid van het 30-jarige jubileum van de galerie is nu een tentoonstelling samengesteld met de kunst die de eerste zeven jaar in Artline te zien was. Met werk van onder meer Kenneth Noland, Shinkichi Tajiri, Richard Smith, Frank Stella en Max Bill.

T/m 30 april Galerie Artline, Bloemgracht 65, A'dam. Ma t/m vr 9-17u.

Rachid Ben Ali Vorig jaar was de in Marokko geboren schilder Rachid Ben Ali veel in het nieuws vanwege bedreigingen aan zijn adres. Hij was door Marokkanen in elkaar geslagen nadat hij op de cover van de Gaykrant had gestaan en zijn werk, dat bol stond van de penissen, hakenkruizen en Arabische tekens, riep zoveel reacties op dat hij niet meer zonder lijfwacht over straat durfde. Deze maand toont hij in Haarlem zijn nieuwe schilderijen, die een stuk ingetogener lijken dan voorheen.

T/m 26 mrt Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Wo t/m vr 12-17u, za en zo 13-17u.

Amitai Ben David Onder de titel The Seven Lean Years (part two) toont Amitai Ben David de schilderijen en tekeningen die hij tussen 1997 en 2004 maakte in Tokio. De werken weerspiegelen zijn ervaring als buitenlandse kunstenaar in de Japanse cultuur. Het centrale thema in zijn oeuvre is de plaats van de ander, de vreemdeling of de ontheemde, in de maatschappij. Op zijn kleurrijke, figuratieve doeken staan de hoofdfiguren er nogal verloren bij.

T/m 2 apr Galerie Berendsen, Hoog straat 32, R'dam. Do t/m zo 13-18u.

HuMobisten De Rotterdamse kunstenaars Gyz La Rivière en Rufus.K vieren in Galerie Blaak dat ze al vijf jaar als duo door het leven gaan onder de naam HuMobisten. Hun werken, met humor als het gemeenschappelijke kenmerk, manifesteren zich in allerhande verschijningsvormen, zoals films, mode, fotografie, muziek, flyers en poëzie. Ook houden ze een weblog bij (www.humobisten.nl) waarin ze verslag doen van hun dagelijkse beslommeringen. Bij de tentoonstelling is een overzichtswerk gepubliceerd met de titel Een Dure Grap.

Vijf jaar HuMobisten. T/m 9 april in Galerie Blaak 10, Witte de Withstraat 7a, Rotterdam. Wo t/m vr 12-18u, za 10-17u, zo 12-17u.

En verder: Schilderijen van Took Teeken t/m 25 mrt Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, Spuistraat 270, A'dam; fotowerken van Thomas Elshuis t/m 25 maart Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; foto's en video van Martin C. de Waal t/m 1 april bij Torch, Lauriergracht 94, A'dam; schilderijen van Jos van Merendonk t/m 11 mrt galerie Vous Etes Ici, Lijnbaansgracht 314, A'dam; foto's van Martin Schoeller t/m 11 mrt Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A'dam; schilderijen, tekeningen & collages van Charlotte Schleiffert t/m 11 mrt Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A'dam; foto's Wout Berger t/m 9 mrt Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; tekeningen van Robbie Cornelissen en Marc Nagtzaam t/m 19 maart Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; foto's & film van Carlos Aires t/m 19 mrt Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam; schilderijen van Karin Bos t/m 26 mrt Galerie Smarius, Sonnegaweg 41, Sonnega; foto's Irina Ionesco t/m 22 mrt Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.