'Franse politiek blokkeert Enel'

De voorgenomen overname van het Franse energieconcern Suez door de Italiaanse concurrent Enel is mislukt na directe bemoeienis van de Franse president, de Franse premier en de Franse minister van Financiën en Economie. Dat zou blijken uit documenten die Enel vandaag overhandigt aan de Europese Commissie.

Enel maakte vorige week bekend een bod op Suez te overwegen. Prompt maakte de Franse minister-president, Dominique de Villepin, bekend dat Suez zal fuseren met het eveneens Franse concern Gaz de France. Daarmee zei hij een Franse speler van wereldformaat te creëren. De overnameplannen van Enel werden daarmee geblokkeerd.

Italië reageerde woedend op de Franse manoeuvre. Enel, Italiaanse ministers en andere Italiaanse politici hebben Frankrijk beschuldigd van protectionistische maatregelen, die ingaan tegen de Europese regels voor een vrije markt. Premier Berlusconi deed zijn beklag over het Franse protectionisme bij de Europese Commissie.

Volgens Enel staat het bedrijf sterker in zijn beschuldigingen tegen Frankrijk, nu het bewijzen kan aanvoeren voor de inmenging tot op het hoogste politieke niveau in Parijs. Het zou namelijk samen met het Franse waterbedrijf Veolia al in november vorig jaar plannen hebben beraamd om Suez over te nemen. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt vandaag dat zij documenten heeft ingezien waaruit dat blijkt. Op 22 februari vertelde de topman van Veolia aan de topman van Enel plotseling dat hij van hun gezamenlijke plannen toch maar afzag. Dat gebeurde vlak nadat de Franse president Jacques Chirac tegen Berlusconi had gezegd dat hij een overname van Suez door Enel als 'vijandig' zou beschouwen.

De Franse minister van Financiën en Economie, Thierry Breton, zei gisteren op een persconferentie dat hij over de plannen van Enel en Veolia in een Italiaanse krant had gelezen omstreeks eind februari.

Ingewijden in Brussel zeggen dat de Commissie alleen actie tegen Frankrijk kan ondernemen indien het over bewijs beschikt dat Frankrijk een bod op Suez simpelweg blokkeerde om het bedrijf in Franse handen te houden. Maar Enel heeft nooit een bod op Suez gedaan.

Energieoorlog: pagina 16