Eerste dag van de nieuwe AEX-index

Tomtom is zijn debuut in de AEX-index voortvarend begonnen. De koers van de navigatiesystemenbouwer, die pas vorig jaar een beursnotering kreeg, steeg vanochtend zo'n 3 procent.

Op de aandelenbeurs van Amsterdam was vandaag de eerste handelsdag onder de nieuwe indeling van de index van 25 hoofdfondsen, de AEX. Ook de graadmeter van middelgrote ondernemingen, de Midkap-index, begon vanochtend in nieuwe samenstelling.

De AEX is na het vertrek vorig jaar van Versatel en P&O Nedlloyd (beide door overnames), aangevuld met Tomtom en vastgoedfonds Rodamco Europe. Opname in de AEX-index betekent doorgaans verhoogde handelsomzetten omdat sommige professionele beleggers de index schaduwen om in de buurt van het marktgemiddelde te blijven.

Het gewicht van beide debutanten is overigens klein. Rodamco telt in de index voor 1,2 procent mee, Tomtom voor 0,3 procent, zo maakte de beurs Euronext gisteren bekend. De kans dat zij in hun eentje de index in beweging zetten is daardoor gering.

Energiebedrijf Shell en bank- en verzekeringsinstelling ING zijn nog altijd de twee zwaargewichten in de AEX-index, met elk een weging van 15 procent.

De Midkap-index, de 'eerste divisie' van de Amsterdamse beurs, telt sinds vandaag vijf nieuwe fondsen: Boskalis (bouw en bagger), Ordina (uitzendbureau), Pharming (biotechnologie), Univar (chemische distributie) en USG People (uitzendbureau).

Behalve Rodamco Europe, dat promotie maakte, zijn Laurus (supermarkten) en Air France-KLM uit de Midkap verdwenen. Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus is met 12,2 procent het zwaarstwegende fonds in deze index.