DUITSLAND

Max Beckmann in Frankfurt In geen enkele andere Duitse stad woonde hij langer en succesvoller: Frankfurt am Main werd voor de Duitse expressionist Max Beckmann na een zwaar oorlogstrauma een tweede thuis. Hij werkte er 17 jaar, totdat de nazi's hem in 1933 zijn professoraat aan het kunstinstituut Städel ontnamen en Beckmann naar het buitenland vluchtte. Twee expo's tonen nu hoe krachtig de nu duurste Duitse kunstenaar zich ook op papier uitdrukte. Met vlijmscherpe kritiek op zijn eigen tijd, zoals De ontvoering van Europa en met veel zelfportretten. De Schirn Kunsthalle toont vooral aquarellen.

3 mrt t/m 28 mei. Inl: 0049-69299882-240 en www.schirn-kunsthalle.de) en het Städel grafisch werk laat zien (4 maart t/m 11 juni; info: 0049-69605098-0 en www.staedelmuseum.de).

Johan Simons in München Daniel Defoes verhaal over Robinson Crusoe en zijn makker Vrijdag is een moderne klassieker. De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J. M. Coetzee veranderde in zijn roman Foe's plot: bij hem strandt de Britse vrouw Susan Barton op Robinsons eiland, waar hij met de sprakeloze Vrijdag woont. Gedrieën varen ze naar Engeland, naar de zogenaamde beschaving. De Nederlandse regisseur Johan Simons toont met de wereldpremière van Robinson Crusoe, die Frau und der Neger op 4 maart in München een toneelbewerking van Coetzee's roman. Simons' eigentijdse, vaak grappige stuk gaat over het mislukken van de multiculturele maatschappij, die ``het vreemde'' romantiseert of uitbuit. In de Münchner Kammerspiele, Maximilianstr. 2. Info:0049-8923396600 en www.muenchner-kammerspiele.de.

En verder Global Players, Duitse en Japanse hedendaagse kunst t/m 19 maart in het Ludwig Forum, Aken: 0049-2411807112 en www.ludwigforum.de; Melancholie, genie en waanzin in werk van Goya, Munch en anderen, t/m 9 mei in de Neue Nationalgalerie, Berlijn: 0049302662651 en www.smb.sp-berlin.de.