De stemming

De gemeente Zwolle worstelt in de aanloop naar verkiezingen met geheimhoudingen. Eerder veroorzaakte het college van B en W ophef met een voorstel om raadsstukken met terugwerkende kracht geheim te verklaren, nu zijn het lijsttrekkers die liever iets onder de pet hadden willen houden. Het gaat om het stemgedrag van het 'Burgerpanel', een forum van Zwollenaren die periodiek over allerlei zaken door de gemeente worden ondervraagd. In de aanloop naar 7 maart is de panelleden onder meer gevraagd op welke partij ze gaan stemmen. Dat is niet de taak van een onafhankelijke gemeente, oordeelde het merendeel van de lijsttrekkers. 'Bovendien zou het resultaat van invloed kunnen zijn op de zwevende kiezer', zegt lijsttrekker William Dogger van Swollwacht. De lijsttrekkers besloten in meerderheid om de mening van het burgerpanel pas na de verkiezingen openbaar te maken, maar zijn hier onder druk van de tegenstanders op teruggekomen. Nu wordt de uitslag morgen bekendgemaakt. Een goede zaak, oordeelt lijsttrekker (en wethouder) Peter Pot van GroenLinks/De Groenen. 'Wij hadden de deelnemers van het panel beloofd dat de uitslag voor de verkiezingen openbaar gemaakt zou worden. Dan moet je je daar aan houden.' Voorkennis over de uitslag heeft hij niet, bezweert Pot. 'Dit is maar een peiling, ik ga er heel ontspannen mee om.' (MS)

PREMtime - Presentator Prem Radhakishun - foto: NPS / Jean Pierre Heijmans (naamsvermelding verplicht)

Verkiezingen?

Het trefwoord 'verkiezingen' op de website van de gemeente Muiden levert één vermelding op. In een oud stukje van burgemeester A. Worm staat dat er nog enkele weken te gaan zijn tot de raadsverkiezingen. Voor de rest is er op de site niets over deze zo belangrijke dag voor de gemeente te vinden.

Weblogs, podcasts, viral movies, en zelfs een rappende minister. Een belangrijk deel van de campagne voor de raadsverkiezingen speelt zich op het internet af. Maar de websites van de gemeenten zelf bieden weinig informatie over de campagne, zo stelt het adviesbureau Daadkracht na onderzoek onder honderd gemeenten vast.

Bezoekers van websites van vier gemeenten - naast Muiden de gemeenten Nieuwegein, Noordwijk en Papendrecht - zullen zelfs helemaal geen informatie over de campagne of de verkiezingen aantreffen. Volgens het adviesbureau gebruikt 87 procent van de gemeenten minder dan vijftig procent van de mogelijkheden die internet biedt om de verkiezingen onder de aandacht van de kiezers te brengen.

De beste website is die van Tilburg, vindt het adviesbureau. Tilburg heeft namelijk een aparte verkiezingsite gemaakt met nieuws, programmavergelijkingen en veelgestelde vragen. Volgens een peiling op de site wordt opkomst in Tilburg ongekend hoog: 92 procent. (HS)

Toch nog gevallen

In Leiderdorp heeft de gemeenteraad dinsdagnacht het college naar huis gestuurd. De wethouders van PvdA en CDA struikelden over een financiële tegenvaller van bijna achttien miljoen. Het gaat om geld voor de verdubbeling van de snelweg A4. Sinds juni vorig jaar werd het dorp bij Leiden bestuurd door een minderheidscollege. GroenLinks was, na het vertrek van zijn wethouder, uit het college gestapt.

CDA en PvdA hebben geen goed woord over voor de actie van de gemeenteraad. Raadslid Jeff Gardeniers: 'Ik vind het heel vreemd. Als ze een week hadden gewacht, had de kiezer uitspraak kunnen doen.' Olav McDaniel van de PvdA: 'De partijen kunnen hiervoor alleen maar electorale overwegingen hebben gehad.'

De collegepartijen zijn niet bang dat dit de verkiezingsuitslag van volgende week negatief zal beïnvloeden. 'Kiezers zullen inzien dat bij de grote partijen de expertise zit om het dorp te besturen', zegt Arie Branderhorst, voorzitter van de CDA-afdeling. McDaniel: 'We gaan gewoon door met campagnevoeren.' (IK)

Aldus...

'In nij fenomeen yn dizze ferkiezingstiid is de rapbattle. Yn Tytsjerksteradiel wiene FNP'rs MC Sikko en DJ Wiebe de bêste reppers.' (Statenlid Johannes Kramer (Fryske Nasjonale Partij) op zijn weblog)

'Dat Donner het doet vind ik echt zo leuk, want hij is echt iemand die zo uit de jaren vijftig komt.' (Minister Zalm over de rap van zijn collega Donner)

Lastercampagne

Televisiepresentator Prem Radhakishun vindt dat er een lastercampagne gaande is tegen Laetitia Griffith.

Op de voorpagina van Het Parool had vandaag kunnen staan: 'PvdA en GroenLinks, willen jullie een robbertje vechten over kleur? Kom maar op.' Want dat is wat televisiepresentator en advocaat Prem Radhakishun bedoelt met wat er nu staat: 'Wij, gekleurde Amsterdammers, zijn trots op Laetitia Griffith (lijst 2, nummer 1). Ze begrijpt 'dat ding'. Ze heeft de juiste mentaliteit en de capaciteiten.'

Laetitia Griffith, VVD-lijsttrekker in Amsterdam, begrijpt wat het is om zwart te zijn in een wit land. Ze begrijpt, zegt Radhakishun ook, dat je als zwarte op je werk altijd beter je best moet doen dan een witte. 'Het is een beschavingsnorm, een grond voor ons bestaan.'

De advertentie is een steunbetuiging, ondertekend door negen bekende zwarte Amsterdammers, onder wie de televisie-presentatoren Humberto Tan en Ivette Forster. Volgens Radhakishun, die het idee van de advertentie heeft bedacht, voeren GroenLinks en de PvdA in Amsterdam een lastercampagne tegen Griffith. 'Ze zeggen dat ze niet bij debattten komt. Ze zeggen dat ze haar werk niet goed doet. En als je dat vaak zegt, gaat het een eigen leven leiden.'

Al eind vorig jaar zou Radhakishun van 'een hoge PvdA'er' hebben gehoord dat de linkse partijen haar willen beschadigen. Volgens Radhakishun zijn ze bang dat Griffith stemmen van zwarten bij hen weghaalt. 'Er zijn alleen al zo'n 100.000 Suri's in Amsterdam. Stel je voor dat die allemaal op Laetitia stemmen.'

Prem Radhakishun was zelf zestien jaar lid van de PvdA en sinds 1998 stemt hij SP. Volgende week stemt hij VVD. Hij heeft een paar maanden geleden al tegen Griffith gezegd dat hij met deze advertentie zou komen. 'Ze vond het goed. Volgens mij is ze blij met de steun.' De bedoeling was om de advertentie een dag vóór de verkiezingen te plaatsen. Maar Radhakishun was er te laat mee. 'De voorpagina zit vol vanaf morgen tot en met 6 maart.' (PdK)

Reacties? Mail stemming@nrc.nl. Dossier gemeenteraadsverkiezingen op www.nrc.nl
    • Inger Kuin
    • Petra de Koning
    • Herman Staal
    • Martin Steenbeeke