Campagne tegen aanblijven premier Jaafari van Irak

Bagdad, 2 maart. Verscheidene Iraakse politieke groepen hebben gisteren besloten tot een campagne om demissionair premier Ibrahim Jaafari een volgende ambtsperiode te ontzeggen. Jaafari is door de Verenigde Iraakse Alliantie, de coalitie van shi`itische religieuze partijen die 128 van de 175 parlementszetels bezet, genomineerd als kandidaat-premier van de komende regering. Maar de leiders van de drie andere belangrijke politieke blokken, Koerden, sunnieten en seculieren, besloten gisteren de Alliantie te vragen een nieuwe kandidaat voor te stellen. Jaafari`s leiderschap in het afgelopen jaar wordt als ineffectief gezien, en zijn tegenstanders vrezen dat de veiligheidssituatie alleen zal verslechteren als hij nog vier jaar aan het roer blijft.