Brinkhorst wil voor Polen grenzen open

Werknemers uit Oost-Europa moeten vanaf 1 mei onbeperkt toegang krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat zei minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) op een verkiezingsbijeenkomst.

De minister verklaarde gisteren dat hij nog geen 'eindoordeel' heeft, maar dat hij de positie van de VVD, die voor openstelling is, steunt.

Nederland moet binnen twee maanden aan de Europese Commissie laten weten of ze de bestaande beperkingen voor werknemers uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten wil handhaven of niet. In 2011 gaan sowieso de grenzen open voor Oost-Europese werknemers. Tot die tijd mogen de oude lidstaten beperkingen opleggen.

Brinkhorst noemde een eerdere oproep van VVD-leider Van Aartsen om de beperkingen op te heffen 'een positief signaal'. Brinkhorst: 'Van Aartsen is een liberaal en dus voor een open samenleving. Ik heb nog geen eindoordeel, maar ik denk voorlopig dat alle signalen de goede kant uitwijzen.'

De minister zei: 'Nederland is teveel naar binnen gekeerd. In Nederland heerst de angst voor het onbekende. Een open en tolerante houding is van essentieel belang voor het ondernemersklimaat'.

Het kabinet heeft zijn standpunt over het toelaten van Poolse werknemers nog niet bepaald. Een besluit hierover wordt eind deze maand verwacht. In de Tweede Kamer zijn de fracties van VVD, GroenLinks en D66 voor openstelling. De SP is tegen en een Kamermeerderheid van PvdA en CDA weet het nog niet.

Beide partijen zeggen dat ze het standpunt van het kabinet willen afwachten. De Kamerfracties van PvdA en CDA zijn bang dat openstelling leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt. Ze overwegen te pleiten voor het handhaven van belemmeringen.

Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) heeft vandaag een ontmoeting met Eurocommissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken). De twee bewindslieden zullen met elkaar spreken over de mogelijke openstelling van de Nederlandse grenzen, laat een woordvoerder van Sociale Zaken weten.

Spidla is voorstander van het zo snel mogelijk opheffen van beperkingen voor werknemers uit de nieuwe lidstaten. Hij kwam vorige maand met een rapport, waarin staat dat de oude lidstaten economisch profijt zouden hebben van het openstellen van hun grenzen.

Spidla heeft vandaag ook ontmoetingen met Agnes Jongerius, voorzitter van de vakcentrale FNV en René Paas, voorzitter van het CNV. Beide vakbonden zijn onder voorwaarden voor openstelling van de grenzen.