Bond wil uitleg van Klinsmann

De Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann moet zich naar aanleiding van de 4-1 nederlaag tegen Italië vandaag verantwoorden bij de Duitse voetbalbond. Klinsmann moet vanmiddag tekst en uitleg geven over de zware nederlaag. Ook teammanager Oliver Bierhoff en keeperstrainer Andres Köpke zijn op het matje geroepen.

Van een crisissfeer wilde bondsvoorzitter Theo Zwanziger niet spreken. 'Er is immers voor dit jonge team geen alternatief. Daar zullen we mee moeten leven. Het enige dat telt is dat we er staan bij de WK-openingswedstrijd op 9 juni tegen Costa Rica.'

De nederlaag kwam gisteravond hard aan in het gastland van de WK. Al na 57 minuten had de jonge Duitse defensie in Florence vier keer moeten buigen. In de beginfase troffen Gilardino en Toni doel. Zes minuten voor de pauze zorgde De Rossi voor de sensationele ruststand: 3-0. Del Piero maakte er tot ontzetting van Klinsmann in de 57ste minuut ook nog 4-0 van. In de slotfase verkleinde nieuwkomer Huth (Chelsea) de achterstand.

'Dit is natuurlijk zeer frustrerend', gaf de aangeslagen Klinsmann gisteren toe. 'Vooral in de eerste helft kregen we voetballes. Het was zeer teleurstellend. Maar het is gebeurd, we kunnen er niets meer aan doen. We moeten ons nu wapenen tegen de kritiek. We kunnen niets anders doen dan vooruit kijken en aanpakken. We verkeren als team in een opbouwproces. Deze ploeg is sterk genoeg om iets bij het WK neer te zetten.'

Ivoorkust, dat bij het WK in de poule van Nederland zit, leed gisteern tegen Spanje een kleine nederlaag. Beide landen leken elkaar in een oefenduel met 2-2 in evenwicht te houden, totdat Juanito vijf minuten voor tijd de beslissende treffer maakte.

Argentinië, tegenstander van Oranje in het komende WK, verloor in Basel van Kroatië. Het duel kende een bizar verloop. Al na zes minuten was er drie keer gescoord. Klasnic opende de score namens Kroatië waarna Tevez en Messi terugsloegen (1-2). Daarna stokte de Argentijnse productie. Srna en Simic, in blessuretijd, hielpen Kroatië aan de verrassende zege.

Mateja Kezman bezorgde Servië en Montenegro in Tunis de overwinning. De voormalige PSV'er, nu in dienst van Atletico Madrid, scoorde na ruim tien minuten. Het Servisch team, in dezelfde WK-poule als Nederland, maakte een goede indruk. Bij Tunesië ontbrak Ajacied Trabelsi.