BELGIË

Floddertje in Vlaanderen Leven en werk van onze eigen Fiep Westendorp (1916-2004) worden uitgebreid tentoongesteld in het cultuurcentrum van Mechelen. Een dergelijke expositie was eerder al in Nederland te zien, maar in een veel kleinere uitgave. Getekend: Fiep Westendorp omvat ruim vijfhonderd originele tekeningen, veel documentatiemateriaal en interviews. Van werk uit haar school- en academieperiodes via reclametekeningen, tekeningen voor Vrij Nederland en Het Parool tot uiteraard de vele kinderboeken in samenwerking met Annie Schmidt en Mies Bouhuys. De ontwikkeling en het perfectionisme van de 'moeder' van Pluk van de Petteflet, Floddertje en alle andere figuren zijn mooi te volgen.

Getekend: Fiep Westendorp, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang, Mechelen, t/m 11 juni, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 15294000 en www.ccmechelen.be

Noli me tangere De eerste mens die Jezus na zijn verrijzenis zag, was volgens de Bijbel zijn leerling Maria Magdalena. Christus' naar het Latijn vertaalde woorden 'noli me tangere' - 'raak me niet aan' - vormen de titel van een expositie met veel oudere en hedendaagse kunstwerken. Aanleiding is het tienjarige bestaan van het Centrum vrouwenstudies Theologie aan de Leuvense universiteit. De expo laat zien dat Maria Magdalena vaak verward wordt met haar drie naamgenotes en tot de dag van vandaag een inspiratiebron is.

Noli me tangere. Maria Magdalena in veelvoud, Bibliotheek Godgeleerdheid, Sint-Michielsstraat 6, Leuven, t/m 30 april, ma-vrij 9-21u, za 9-13u. Inl www.theo.kuleuven.be

En verder 35m3 - architect Kristoffel Boghaert, t/m 19 april de Singel, Antwerpen 0032 32482828; 50 jaar Documenta, door Guillaume Bijl, t/m 6 april, Turn & Taxis, Brussel www.tour-taxis.be; De Expo tentoongesteld, t/m 12 maart, Amerikaans Theater, www.radio2.be, 0032 24754772 en www.atomium.be; Vlinders, t/m 15 okt., Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren www.africamuseum.be