BEELDENDE KUNST

De László in Holland Philip Alexius de László (1869-1937), geboren in Hongarije en opgeleid in München en Parijs, was in de vroege 20ste eeuw een beroemd societyschilder. Hij portretteerde Frans Jozef van Oostenrijk, keizer Willem II van Duitsland en koningin Elizabeth als klein meisje. Maar ook paus Leo XII, president Theodore Roosevelt en de schrijfster Vita Sackville-West poseerden ooit voor hem. Zijn grootste successen boekte hij in Engeland. Veel minder bekend zijn De László's Nederlandse portretten. In 1901 kreeg hij de opdracht Adèle van Loon te schilderen. In 1910 volgde het portret van haar echtgenoot Louis van Loon. Ter ere van de schenking van deze twee portretten aan Museum Van Loon is daar nu de tentoonstelling de László in Holland te zien, met een dertigtal Nederlandse portretten van onder meer de families Jurgens (Unilever), Loudon (Shell) en Schimmelpenninck.

3 maar t/m 5 juni in Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam. Wo t/m ma 11-17u. Inl : 020-6245255 of www.museumvanloon.nl