Balinese speklapjes

Voor 6 personen:1 kilo speklapjes; 8 sjalotjes; 3 grote tenen knoflook; stukje verse gember van circa 5 centimeter; 10 dunne plakjes verse gember; 3 tot 4 verse rode chilipepers, of naar smaak; 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie; 4 eetlepels ketjap manis; 3 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman); circa 2,5 deciliter water; zout naar smaak

In de jaren '60 van de vorige eeuw bezwoer een boer in New Brunswick mijn vader dat wie een eigen varken wilde slachten dat bij wassende maan en niet bij afnemende maan moest doen, want anders zou het vlees tijdens het bakken krimpen in de pan! Volgens mij is het meeste varkensvlees bij supermarkten en slagerijen afkomstig van varkens die geslacht zijn bij afnemende maan.

Gelukkig hebben de boeren die aan de biologische slager in Hilversum leveren meer verstand van zaken. Zij hoeven niet naar de maan te kijken! Zij beginnen met een goed ras, een gezonde, natuurlijke voeding en ruimte voor beweging. Probeer dit eenvoudige recept met speklapjes van een biologische slager bij u in de buurt.

Snijd de speklapjes in blokjes van circa 2 centimeter.

Pel de sjalotjes en snipper ze. Pel de tenen knoflook, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder zo nodig de groene kiem. Hak de knoflook fijn.

Schil het stukje verse gember en rasp het fijn. De plakjes verse gember hoeven niet geschild te worden. Verwijder desgewenst het zaad van de chilipepers en hak ze fijn.

Verhit de olie in een grote, zware koekenpan of wok op een laag vuur. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en laat ze onder regelmatig omscheppen circa 7 minuten zachtjes bakken tot ze gaar en goudgeel zijn.

Doe er dan de blokjes speklap en de gember, zowel de geraspte als de plakjes, bij. Draai het vuur middelhoog tot hoog en roerbak tot het vlees niet meer roze is. Voeg de chilipepers, ketjap, sojasaus en 2 deciliter water toe en schep alles goed om. Leg het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen. Neem het deksel van de pan en laat 30 tot 45 minuten koken tot het vlees gaar en de saus dik is. Giet er als de saus te dik is voordat het vlees gaar is het overgebleven water bij. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout.

Serveer met bijvoorbeeld roergebakken paksoi met verse gember en ansjovis en gestoomde rijst.

Kim Maclean

Morgen: entrecôte.

    • Kim Maclean