Athene legaliseert crematie

Het Griekse parlement heeft gisteren met grote meerderheid een wet aangenomen die crematie mogelijk maakt. Griekenland en Cyprus waren de enige landen binnen de EU waar crematoria waren verboden. Tot nu toe moesten Grieken daarvoor naar Bulgarije of naar West-Europa, zoals ooit Maria Callas en de dirigent Dimitris Mitrópoulos.

Minister van Binnenlandse Zaken Prokópis Pavlópoulos verklaarde dat de beslissing is genomen na overleg met de Grieks-orthodoxe Kerk. Aartsbisschop Christódoulos blijft crematie afwijzen maar heeft nu wel zijn fiat gegeven voor personen van een ander geloof of atheïsten. Als orthodoxen ertoe over willen gaan, plaatsen ze zich automatisch buiten de kerk en kan er geen liturgische begeleiding plaatsvinden. Buiten Griekenland, in landen waar crematie massaal voorkomt, zijn de orthodoxe kerken in dit opzicht lankmoediger.

De enige tegenstemmers waren de communisten, die de wet niet ver genoeg vinden gaan. Ook eisen zij dat crematie onder de hoede komt van gemeenten en niet onder die van particulieren die op winst uit zouden kunnen zijn.

    • F. G.Van Hasselt