Akkoord India en VS over kernenergie

De Verenigde Staten gaan India nucleaire technologie voor energie-opwekking leveren. Dat zijn premier Singh en president Bush vandaag overeengekomen.

De Amerikaanse president Bush inspecteerde vanmorgen een erewacht voor het presidentiële paleis. Elders in New Delhi protesteerden duizenden tegen zijn komst. Foto AP U.S. President George W. Bush, in black suit, inspects a guard of honor during his ceremonial welcome at the Presidential Palace in New Delhi, India, Thursday, March 2, 2006. Bush seeking to warm relations with the world's largest democracy, effusively praised his Indian hosts Thursday amid last-minute haggling in search of a nuclear deal with New Delhi. (AP Photo) Associated Press

Het akkoord is omstreden omdat India het Non-proliferatieverdrag (NPV) niet heeft ondertekend.

Voorwaarde van de VS was dat de kernmacht India een duidelijke scheiding aanbrengt tussen installaties voor civiele en voor militaire doelen. De civiele installaties, gebruikt voor de opwekking van elektriciteit, worden onderworpen aan internationale inspecties. Vandaag meldde de Indiase premier Singh aan Bush, op bezoek in India, dat de scheiding er is.

Het Indiase parlement en het Amerikaanse Congres moeten nog stemmen over het akkoord. President Bush zei vandaag op een persconferentie er vertrouwen in te hebben dat hij het Congres kan overtuigen.

Tegenstanders in het Congres maken bezwaar tegen de omzeiling van het NPV. 'Proliferatie is zeker een zorg en een deel van onze discussies, maar we hebben nu een gebaar van goed vertrouwen van de Indiase regering dat ik mee kan nemen naar het Congres', aldus Bush, die sprak van 'een historische overeenkomst'.

Volgens Bush is het in het Amerikaanse belang dat India kernenergie kan opwekken. 'Als we de [wereldwijde] vraag naar fossiele brandstoffen verminderen, zullen de kosten voor de Amerikaanse consument dalen', zei hij.

Het Indiase parlement gaat waarschijnlijk akkoord met de overeenkomst. Momenteel voorziet nucleaire energie voor 2,7 procent in India's elektriciteitsbehoefte. India wil dit aandeel met moderne technologie verhogen.

Het akkoord was het belangrijkste onderwerp van een driedaags bezoek van Bush aan India. Tienduizenden demonstranten gingen gisteren en vandaag in New Delhi, Hyderabad, Bangalore en andere steden de straat op uit protest tegen Bush' aanwezigheid. Vanaf zaterdag zal Bush voor twee dagen in Pakistan zijn, waar hij met president Musharraf vooral zal spreken over terreurbestrijding.

Vanmorgen vielen zeker vier doden bij een bomaanslag in de Pakistaanse havenstad Karachi, onder wie zeker één Amerikaanse diplomaat. Een autobom explodeerde op de parkeerplaats van het Amerikaanse Marriott-hotel, twintig meter van de ingang van het Amerikaanse consulaat.

Nieuwsanalyse: pagina 5