Aarde schoof bij tsunami 30 meter

Rotterdam, 2 maart De aardbeving die op 26 december 2004 een tsunami veroorzaakte in de Indische Oceaan ging gepaard met een aardverschuiving van 20 tot 30 meter. De breuk was meer dan 1500 kilometer lang. Dat blijkt uit de meest gedetailleerde beschrijving tot nu toe (Nature, 2 maart). De geologen brachten aardverschuivingen in kaart aan de hand van GPS-gegevens en satellietbeelden van koraalriffen. Gemiddeld bedraagt de verschuiving langs de ruim 1500 kilometer lange breuklijn (vanaf de noordkust van Sumatra tot boven de Andaman-eilanden) zo`n vijf meter. De aardbeving van tweede kerstdag werd gevolgd door nabevingen en een grote schok op 28 maart 2005. Deze beving, over de breuklijn naar het zuiden, sloot vrijwel naadloos aan op de eerste. Geologen gaan ervan uit de beving van tweede kerstdag is doodgelopen op een breuk in de bodem van de Indische Oceaan (onderdeel van de Euraziatische plaat die hier onder de Australische plaat schuift). Waarom de aarde op 28 maart weer beefde, blijft onduidelijk.