Aanval record 25 km

De Ethiopische hardloper Haile Gebrselassie doet zondag 12 maart in de wegwedstrijd '20 van Alphen' een poging om het wereldrecord op de 25 kilometer te verbeteren. Daartoe heeft de organisatie voor hem het parkoers aangepast en een aparte wedstrijd ingelast.

'Gebrselassie kwam zelf met het verzoek', lichtte voorzitter Kees van Veen van de 20 van Alphen vandaag de opmerkelijke actie toe. 'Hij zou aanvankelijk meedoen aan de 20, maar door een lichte kuitblessure heeft hij de afgelopen weken weinig tempotraining kunnen doen. Bovendien past een 25 kilometer beter in zijn voorbereiding op de marathon van Londen, die hij in april loopt.'

Normaal gesproken zou zo'n speciaal verzoek kansloos zijn bij de internationale wedstrijd. 'Maar voor een wereldtopper als Gebrselassie maken we graag een uitzondering', aldus Van Veen. De 32-jarige Ethiopiër start een kwartier eerder dan de grote massa op de 20 kilometer, die als openingsklassieker geldt. Gebrselassie jaagt op de 1.12.45, die de Keniaan Paul Kosgei in 2004 in Berlijn op de 25 kilometer liep.