Zalm: nog dit jaar strenge toets ozb

Het kabinet komt nog dit jaar met een wetswijziging zodat provincies verhogingen van de onroerendezaakbelasting (ozb) gemakkelijker kunnen afwijzen. Dit zei minister Zalm (Financiën, VVD) gisteravond op een verkiezingsbijeenkomst van de VVD in Zoetermeer.

Zalm haalde maandag uit naar de provincies, die hij laksheid verweet bij de beoordeling van ozb-verhogingen. Gemeenten mogen de ozb met een wettelijk toegestaan percentage verhogen en moeten voor uitzonderingen toestemming krijgen van de provincies.

Anderhalve week geleden riep Zalm in het tv-programma Buitenhof burgers in gemeenten die volgens hem de ozb onwettig verhoogden op hun ozb-aanslag niet te betalen. Na verontwaardigde reacties van de gemeenten slikte hij deze oproep een dag later in. Inmiddels was ook gebleken dat Zalm zich baseerde op onjuiste gegevens.

Maandag hervatte Zalm zijn campagne tegen ozb-verhogingen. Op een partijbijeenkomst in Rotterdam zei hij dat de provincies niet kritisch genoeg zijn bij de beoordeling van gemeentelijke verzoeken om ontheffing van de maximaal toegestane ozb-verhoging. Ze zouden zich opstellen als stempelmachines voor gemeenten die de ozb verhogen.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) noemde de uitlatingen van de minister van Financiën gisteren 'buiten alle proporties'. De provincies beschikken niet over heldere criteria voor de beoordeling van ontheffingsaanvragen en voorzover deze voor dit jaar waren verstrekt, waren ze goedgekeurd door de minister van Binnenlandse Zaken, aldus het IPO.

Gisteravond zei Zalm dat alles op een misverstand berustte. Hij had slechts willen aangeven dat de provincies te weinig mogelijkheden hebben ozb-verhogingen te blokkeren. In de Tweede Kamer heeft Halsema (GroenLinks) om opheldering gevraagd.

Hoofdartikel: pagina 7