www.nrc.nl

Schaken.In zijn webrubriek schrijft Hans Ree over schakers in een vliegtuig. 'Zondag 26 februari was de laatste ronde van het toernooi in de Mexicaanse stad Morelia en een dag later werden de acht spelers op het vliegtuig naar Spanje gezet om de tweede helft van de wedstrijd in Linares te spelen, waar ze vrijdag 3 maart weer aan moeten treden.

Veselin Topalov of Bulgaria ponders his next move against Peter Leko of Hungary during the eighth round of the World Chess Championship at the Potrero de los Funes Complex in the Argentine province of San Luis October 6, 2005. Topalov is currently leading the tournament with 7 points, ahead of Peter Svidler of Russia with 5 points. EDITORIAL USE ONLY REUTERS/WCC/Handout REUTERS

Gelukkig is wereldkampioen Veselin Topalov (foto) niet iemand die door tegenslag makkelijk uit het lood te slaan is, anders zou hij het zwaar hebben op de lange reis.

Het is natuurlijk een beetje vreemd dat de beste schakers van de wereld met een jetlag aan de tweede helft van een van de belangrijkste toernooien van het jaar moeten beginnen, maar het zal de saamhorigheid tussen hen bevorderen. Het is waarschijnlijk wel gezellig in dat vliegtuig van Mexico naar Spanje.'

www.nrc.nl/schaken

New York. In zijn weblog schrijft correspondent Freek Staps: 'Dezer dagen maakt bloggend New York zich druk om het filmpje van dit meisje (zie foto). Haar enthousiasme is op tientallen sites terug te vinden.

Ze viert Mardi Gras (een soort carnaval) in New Orleans en komt uit New York. Wat ze zegt? 'We're from New York, September 11th and everything, so we thought we'd show some love for everybody down in Katrina, heeeeey-y!'

Fout 1, volgens bloggend New York: 11 september en Katrina in één zin gebruiken. Onvergelijkbaar. Bovendien: 'I just don't like when people speak about HUGE tragedies and end it with H-e-e-e-e-e-e-ey!'

Fout 2, in de woorden van een van de best bekeken blogs van de stad, The Gothamist: 'Bonus points for getting the name of the city wrong!'

www.nrc.nl/newyork