Was tekenaar Suske & Wiske 'fout'?

Het gerucht doet al bijna tien jaar de ronde: Willy Vandersteen, de schepper van de stripfiguren Suske en Wiske, zou in de Tweede Wereldoorlog antisemitische spotprenten hebben getekend voor twee collaborerende Vlaamse bladen. Onder het pseudoniem Kaproen verschenen tussen 1942 en 1943 de prenten in dagblad Volk en Staat en in weekblad De Nationaal-Socialist. Verschillende kenners, onder wie Vandersteen-biograaf Peter van Hooydonk, zijn ervan overtuigd dat Vandersteen achter het pseudoniem schuilgaat. De opvallende overeenkomst in stijl is het belangrijkste argument. Bewijzen zijn er nooit gevonden, en de tekenaar heeft zelf altijd ontkend iets met de striptekenaar Kaproen van doen te hebben.

Scène uit Floche en Flache Studio Vandersteen Studio Vandersteen

Standaard, de uitgever van Vandersteen (1913-1990), heeft - om het imago van de Suske en Wiske-strips te beschermen en de geruchtenstroom een halt toe te roepen - onlangs een historicus ingeschakeld, in de hoop dat een onderzoek zal uitwijzen dat er geen grond voor de geruchten is. Uitgever Eric Willems van Standaard: 'De familie en wij zijn ervan overtuigd dat Vandersteen niets fout heeft gedaan. Maar wat de uitkomst ook zal zijn: we zullen het bekendmaken.'

Een eerste conclusie is nu bekend: er zijn na de oorlog geen klachten ingediend tegen Vandersteen. Willems: 'Dat overkwam kort na de bevrijding veel Belgen, dus dit interpreteer ik als een goed teken.' Nu resten er nog twee onderzoeken: één naar Kaproen, misschien zijn er stukken waaruit blijkt wie achter het pseudoniem schuilging, en één waarin de tekenstijl van Vandersteen en Kaproen worden vergeleken.

Aan het eind van de oorlog maakte Vandersteen de strip Floche en Flache, over twee verzetshelden. De knapen bakken in ieder stripje 'de mof' een poets. Of deze strip Vandersteens poging was om zijn eventuele eerdere misstap te verhullen, moet dus nog blijken.