Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. In de uitzending aandacht voor de hype die 'hyves' heet: de vriendenclub op internet die verder gaat dan een weblog. En als opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart een reportage uit het katholieke Tubbergen, waar de PvdA de macht van het oppermachtige CDA tracht te breken. Ned.2, 18.20-18.50u.

Presentator Kees Driehuis presenteert vanavond de eerste aflevering van een nieuwe reeks van Per seconde wijzer, de kennisquiz waarin twee spelers binnen 200 seconden vier vragen moeten beantwoorden. Ned.3, 21.25-22.00u.

Stembus. Joost Karhof bezoekt met zijn bus Groningen, waar hij discussieert over de stadsvernieuwing in de volkswijken en de vernieuwde Oosterparkwijk, die in het verleden zijn problemen had, maar waar het weer goed wonen is. Gast is planologe Jacqueline Tellinga. Ned.1, 19.30-20.00u.

Netwerk. Aandacht voor de onderscheiden film Avenge but one of my two eyes van de Israëlische regisseur en vredesactivist Avi Mograbi. Hij maakte een provocerende film over de vernedering van Palestijnen door het Israëlische leger. Ned.1, 20.30-21.00u

Nederland kiest. Rechtstreeks uit Café Dudok in Den Haag een discussie over het 'zwart' en 'wit' in het onderwijs met de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, minister Maria van der Hoeven en onderwijswethouder Ruud Hessing. Ned.3, 22.20-23.05u.

documentaire

Sperm whale oasis. De Azoren in de Atlantische Oceaan vormen een natuurlijke schuilplaats. Elke zomer komen er dolfijnen en schildpadden langs, samen met 600 potvissen. National Geographic, 20.00-21.00u.

Natural world: The iceberg that sunk the Titanic. Met de hulp van wetenschappers wordt de oorsprong onderzocht van de ijsberg die de ondergang van de Titanic betekende. De ijsmassa dreef eerst ruim vijf kilometer alvorens het dramatische lot van het schip te bezegelen. BBC2, 21.00-21.50u.

Abenteuer Wissen: Gefährliches Erbe. Plutonium is een van de gevaarlijkste stoffen ter wereld. Hoewel het zijn straling een miljoen jaar lang behoudt, worden in Duitsland jaarlijks honderden tonnen plutonium verwerkt en opgeslagen. ZDF, 22.15-22.45u.

Megastructures: North Branch Correctional Facility. Een blik achter de schermen bij het ontwerp en de bouw van de grootste en meest geavanceerde gevangenis van Amerika: Maryland's North Branch Correctional Institution. National Geographic, 23.00-24.00u.

Profiel. Herhaling van de uitzending van vorig jaar van het profiel van voetbaltrainer Louis van Gaal. Met onder anderen Van Gaals vrouw Truus Opmeer en KNVB-directeur Henk Kesler. Ned.1, 23.10-23.50u.

What in the world. Reportage over kinderarbeid uit India, waar Nusrath Sultana wierookstokjes rolt, broer en zus Rama en Bala met hamer en beitel in een groeve in het zuiden werken en Pulamma genetisch gemodificeerde katoenplanten met de hand bestuift. Doorsnee voorbeelden van kinderarbeid van miljoenen kinderen in India. Ned.3, 0.05-0.35u.

Dresden - Das making of. Reportage over de totstandkoming van een van de grootste en fascinerendste Duitse televisieproducties Dresden. Het verhaal betreft de liefdesgeschiedenis tussen een Duitse verpleegster en een Engelse piloot in februari 1945 toen de Engelsen Dresden volledig in puin bombardeerden. ZDF, 0.05-0.40u.

Die heimlichen Helfer der CIA. Helpen Europese regeringen mee aan de geheime vluchten van de Amerikaanse CIA? Europa ontkent dat het wist van CIA-vluchten boven zijn grondgebied en is nog stelliger als het de beschuldiging van het toelaten van geheime CIA-gevangenissen op zijn grondgebied betreft. ARD, 0.20-1.20u.

praatprogramma

MAX & Catherine. Gast is zangeres Liesbeth List. Ook gesprekken met mensen die in de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp hebben gezeten. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is minister van Financiën Gerrit Zalm, die vertelt over het leiderschap bij de VVD. Verder Marc Hendrickx over zijn boek over de liedteksten van Leonard Cohen en acteur Derek de Lint over zijn rol als Göring in het toneelstuk Mephisto. En showmaster Marc Klein Essink over hoe je een spelshow tot het einde spannend houdt. Ned.3, 19.00-19.55u.

Barend & van Dorp. Gasten zijn de lijsttrekkers van alle kleinere partijen: Jan Marijnissen (SP), Femke Halsema, (GroenLinks), Andre Rouvoet (ChristenUnie), Gerard van As, (LPF) en Lousewies van der Laan (D66). Talpa, 23.05-0.15u.

Amusement

The apprentice. Serie waarin veertien kandidaten strijden om een baan bij multimiljonair Sir Alan Sugar. Beide teams strijden om geld binnen te halen voor Alans favoriete liefdadigheidsinstelling, het Great Ormond Street Hospital. De teams moeten een kalender ontwerpen en zien te verkopen via Britse detailhandelaren. BBC2, 22.00-23.00u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de oefenwedstrijd van Nederland tegen Ecuador. Met commentaar van Leo Oldenburger. SBS6, 19.55-22.30u.