Televisie Film van de dag

Apocalypse Now Redux. In 2001 maakte Francis Ford Coppola een nieuwe, langere versie van zijn Vietnamfilm Apocalypse Now. Toegevoegd zijn onder meer een scène met Playboy-bunny's en een paar scènes op een Franse plantage. Behouden is alle waanzinnige rest, van 'I love the smell of napalm in the morning' tot 'the horror, the horror'. Redux of niet, Apocalypse Now, waarvoor Joseph Conrads novelle Heart of Darkness over Belgisch Congo werd gesitueerd in de Vietnamese jungle, wordt nu gezien als een van de belangrijkste films van de vorige eeuw. Een Oscar voor beste film won hij niet, die ging in 1979 naar Kramer vs. Kramer. Coppola's meesterwerk werd alleen bekroond in de categorieën beste cinematografie (van Vittorio Storaro) en beste geluid (o.a. Walter Murch, ook een van de editors van de film).

(Francis Ford Coppola, 1979/2001, VS), België 2 (Canvas), 21.25-0.40u.

    • Bianca Stigter